20 Ιαν 2010

Εγκατάσταση Windows 7 σε εικονικό σκληρό δίσκο

Πως σας ακούγεται η ιδέα για εγκατάσταση των Windows 7 στον ίδιο σκληρό δίσκο με την τρέχουσα εγκατάσταση Windows που έχετε, χωρίς να χρειαστεί να δημιουργηθεί ξεχωριστό Partition και χωρίς φυσικά να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή στο σύστημά σας; Αν σας φαίνεται δελεαστική, τότε συνεχίστε το διάβασμα... :-)

Virtual Hard Disk
Πρόκειται για έναν εικονικό σκληρό δίσκο ο οποίος δημιουργείται ως ένα και μόνο αρχείο στον φυσικό δίσκο. Τα Windows 7 βλέπουν αυτό το αρχείο σαν ένα ξεχωριστό σκληρό δίσκο και γράφουν μέσα σε αυτό, όλα τα δεδομένα τους.
Σημαντική Σημείωση: Η υποστήριξη για Virtual Hard Disk Booting περιέχεται μόνο στις εκδόσεις Enterprise και Ultimate των Windows 7.



Η διαδικασία
Πριν ξεκινήσουμε, κάνουμε ένα backup σε όλα τα σημαντικά αρχεία για παν ενδεχόμενο.

  1. Δημιουργούμε ελεύθερο χώρο στο δίσκο που θα φιλοξενήσει τον εικονικό δίσκο των Windows 7. Είναι επίσης καλή ιδέα να πραγματοποιήσουμε κι ένα Defrag ώστε το αρχείο του εικονικού δίσκου που θα δημιουργήσουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ενιαίο.
  2. Κάνουμε επανεκκίνηση στον υπολογιστή κι επιλέγουμε να ξεκινήσουμε από το DVD των Windows 7.
  3. ΔΕΝ επιλέγουμε να κάνουμε εγκατάσταση ακόμα. Πιέζουμε το συνδυασμό πλήκτρων Shift+F10 για να ανοίξει Command Prompt όπου πληκτρολογούμε την εντολή Diskpart και πατάμε Enter.
  4. Πληκτρολογούμε τις παρακάτω εντολές (Enter στο τέλος κάθε μίας). Οι εντολές επεξηγούνται στην επόμενη παράγραφο:
    create vdisk file="c:\win7.vhd" MAXIMUM=16000
    select vdisk file = "c:\win7.vhd"
    attach vdisk
    exit
    exit
  5. Κάνουμε κλικ στο Install now για να ξεκινήσει η εγκατάσταση.
  6. Αποδεχόμαστε τους όρους και στη συνέχεια στην ερώτηση Which type of installation do you want? επιλέγουμε Custom (advanced)
  7. Στη συνέχεια η θα ερωτηθούμε σε ποιο δίσκο θέλουμε να πραγματοποιήσουμε την εγκατάσταση. Εκεί επιλέγουμε τον εικονικό δίσκο που μόλις δημιουργήσαμε. Είναι αυτός που έχει το μέγεθος που του δώσαμε.
  8. Συνεχίζουμε κανονικά την εγκατάσταση μέχρι το τέλος.

Επεξήγηση των εντολών
Με την εντολή create vdisk file="c:\win7.vhd" MAXIMUM=16000 δημιουργούμε το αρχείο win7.vhd για τον εικονικό δίσκο με μέγιστο μέγεθος 16GB. Αν θέλουμε μικρότερο ή μεγαλύτερο μέγεθος ή διαφορετικό όνομα αρχείου, τροποποιούμε την εντολή κατάλληλα. Καλό θα είναι να μην επιλέξετε μέγεθος μικρότερο των 10GB. Ανάλογα με το μέγεθος του αρχείου θα χρειαστεί κι ο αντίστοιχος χρόνος για τη δημιουργία του.
Με την εντολή select vdisk file = "c:\win7.vhd" επιλέγουμε συσχετίζουμε τον εικονικό δίσκο με το αρχείο win7.vhd
Τέλος κάνουμε Mount τον εικονικό δίσκο με την εντολή attach vdisk

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →