27 Απρ 2010

Windows XP Repair Install

Υπάρχουν φορές που είτε λόγο κάποιου ιού, είτε αλλαγής στο hardware ή driver που τα Windows αρνούνται πεισματικά να ξεκινήσουν. Το αποτέλεσμα ενδέχεται να είναι κάποια μπλε οθόνη, συνεχόμενες επανεκκινήσεις του υπολογιστή ή απλά κόλλημα κατά την εκκίνηση. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει λύση αλλά σε άλλες, η εύρεσή της είναι πολύ πιο χρονοβόρα από την επανεγκατάσταση του λειτουργικού.

Ο καλύτερος τρόπος σε μια επανεγκατάσταση είναι διαγράφοντας όλο το προβληματικό λειτουργικό (format) και ξεκίνημα από την αρχή. Δεν είναι όμως δυνατό αυτό σε κάθε περίπτωση. Ειδικά όταν πρόκειται για υπολογιστή με πολλά προγράμματα ή πολύπλοκες παραμετροποιήσεις. Οπότε καταφεύγουμε στην λύση της Εγκατάστασης Επιδιόρθωσης. Εδώ όμως να πω, πως η εγκατάσταση επιδιόρθωσης δεν είναι η ιδανική λύση για κάθε πρόβλημα και θα πρέπει να καταφεύγουμε σε αυτή μόνο αν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει.

Πριν ξεκινήσουμε την εγκατάσταση επιδιόρθωσης
Αυτό είναι και το σημαντικότερο στάδιο, ώστε να εξασφαλίσουμε πως δε θα χάσουμε τίποτα από τα δεδομένα μας:

  • Πρώτα από όλα θα πρέπει να φροντίσουμε να πάρουμε ένα αντίγραφο ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων. Οι υπολογιστές είναι πολύ απρόβλεπτα αντικείμενα... Ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου τύχει κι από που!
  • Να αφαιρέσουμε τον Internet Explorer 7 ή 8 (αν είναι κάποιος από τους δύο εγκατεστημένος). Ορίστε και μερικές χρήσιμες Οδηγίες αφαίρεσης Internet Explorer 7 ή 8
  • Να βρούμε και να καταγράψουμε το CD-KEY του εγκατεστημένου λειτουργικού αν δεν υπάρχει κολλημένο το sticker ή/και να επιβεβαιώσουμε το κλειδί του λειτουργικού με αυτό του sticker.
  • Αν δεν έχουμε το CD της έκδοσης των Windows XP που είναι εγκατεστημένα μαζί με το Service Pack 3, το δημιουργούμε. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε CD που να περιέχει την ίδια έκδοση Windows XP και στην ίδια γλώσσα με αυτή που βρίσκεται εγκατεστημένη. Αν π.χ. έχουμε εκγατεστημένη την Windows XP Home OEM Ελληνικά και χρησιμοποιήσουμε την Windows XP Home Retail ελληνικά, δε θα είναι δυνατή η Εγκατάσταση Επιδιόρθωσης.
  • Ελέγχουμε τον σκληρό δίσκο για ιούς σε έναν άλλο υπολογιστή που γνωρίζουμε πως είναι καθαρός.
  • Ελέγχουμε τον δίσκο για σφάλματα στο σύστημα αρχείων
  • Διαγράφουμε (αν υπάρχει) το αρχείο Undo_guimode.txt από τον φάκελο \Windows\System32\
  • Κρατάμε ένα αντίγραφο των αρχείων WPA.DBL και WPA.BAK που βρίσκονται στον φάκελο \Windows\System32\ τα οποία επαναφέρουμε μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης επιδιόρθωσης, επαναφέροντας έτσι και την ενεργοποίηση των Windows (δεν χρειάζεται να κάνουμε εκ νέου ενεργοποίηση - ισχύει μόνο για εγκατάσταση επιδιόρθωσης κι όχι για καθαρή εγκατάσταση)

Ξεκινώντας την Εγκατάσταση Επιδιόρθωσης
Εκκινούμε τον υπολογιστή από το CD και ξεκινάει η εγκατάσταση. Εδώ να τονίσω πως είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε ένα CD με ενσωματωμένο το Service Pack 3 διαφορετικά ενδέχεται να μην έχουμε την επιλογή να επιδιορθώσουμε τον υπολογιστή. Φτάνοντας στην οθόνη Welcome To Setup πατάμε Enter στην επιλογή To setup Windows XP now, press ENTER. Μετά την αποδοχή της άδειας χρήσης, φτάνουμε στην οθόνη όπου επιλέγουμε την εγκατάσταση των Windows που θέλουμε να διορθώσουμε και πατάμε το πλήκτρο R. Αν δεν υπάρχει αυτή η επιλογή, τότε δεν προχωρούμε! Είναι πολύ σημαντικό αυτό το σημείο γιατί αν δεν υπάρχει η επιλογή επιδιόρθωσης και προχωρήσουμε, το πιο πιθανό είναι πως θα γίνει καινούργια εγκατάσταση και θα χάσουμε τα δεδομένα μας. Το σύστημα θα συνεχίσει αντιγράφοντας αρχεία και κάνοντας επανεκκίνηση για να συνεχίσει με την εγκατάσταση. Κάποια στιγμή θα μας ζητηθεί το CD-KEY και φροντίζουμε να εισάγουμε το ίδιο με αυτό που είχε ο υπολογιστής. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, επαναφέρουμε και τα αρχεία WPA.DBL και WPA.BAK στον φάκελο \Windows\System32\ για να επιστρέψει το προϊόν στην ενεργοποιημένη του κατάσταση. Τέλος δεν ξεχνάμε να ξαναπεράσουμε όλα τα Updates.

    Socializer Widget By Blogger Yard
    SOCIALIZE IT →
    FOLLOW US →
    SHARE IT →