19 Μαΐ 2010

Ορθογραφικός έλεγχος στα προγράμματα πλοήγησης (browsers)

Με αφορμή αυτή της συζήτησης και πιο συγκεκριμένα το τρίτο μήνυμα, αποφάσισα ν' αναρτήσω το παρόν κείμενο, ώστε να δείξω πόσο εύκολο είναι και πως μπορούμε τελικά να εγκαταστήσουμε ορθογράφο (spell checking) στο πρόγραμμα πλοήγησης που χρησιμοποιούμε.

FireFox
Στον FireFox υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εγκαταστήσουμε τον ορθογραφικό έλεγχο. Ο πιο απλός είναι να κάνουμε δεξί κλικ σε μια περιοχή εισόδου κειμένου (text input field) και να ενεργοποιήσουμε την επιλογή Check Spelling. Με ένα δεύτερο δεξί κλικ στην ίδια περιοχή, επιλέγουμε τη γλώσσα στην οποία θ' αναγνωρίζεται και θα πραγματοποιείται η ορθογραφίας. Ίσως εδώ χρειαστεί να εγκαταστήσουμε και κάποιο λεξικό πατώντας στο Add dictionaries...
Ένας άλλος τρόπος είναι να εγκαταστήσουμε ένα εκ των δύο addons:
Greek spellchecking dictionary
English - Greek Spelling dictionary
Προτιμώ το δεύτερο γιατί κάνει ορθογραφία ταυτόχρονα σε Αγγλικά κι Ελληνικά κείμενα.

Google Chrome
Εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Ο Chrome περιέχει ελληνικό ορθογραφικό έλεγχο ο οποίος πραγματοποιείται αυτόματα.

Internet Explorer
Για να έχουμε στον IE ορθογραφικό έλεγχο τότε θα πρέπει να εγκαταστήσουμε κάποια από τα αντίστοιχα addons. Παραθέτω μερικά από αυτά (χωρίς να τα έχω δοκιμάσει καθώς δε χρησιμοποιώ τον Internet Explorer)

  • ieSpell Μόνο Αγγλικά
  • IE7Pro Δε γνωρίζω ποιες γλώσσες υποστηρίζει
Opera
Τα πράγματα είναι απλά και για τους χρήστες Opera αφού από την έκδοση 10 και μετά, υπάρχει ενσωματωμένος ορθογράφος στα Αγγλικά και δε χρειάζεται κάποια επιπλέον εγκατάσταση από την πλευρά του χρήστη. Για εγκατάσταση και της ελληνικής γλώσσας θα πρέπει να κάνουμε δεξί κλικ σε ένα πεδίο κειμένου, να κατέβουμε μέχρι το Dictionaries και να επιλέξουμε Add/Remove Dictionaries... για να εμφανιστεί η λίστα με τα λεξικά, από όπου θα επιλέξουμε το Ελληνικά.

    Socializer Widget By Blogger Yard
    SOCIALIZE IT →
    FOLLOW US →
    SHARE IT →