30 Αυγ 2010

Έλεγχος εκπομπής καυσαερίων

Είχα καιρό να δω κινητό συνεργείο ελέγχου εκπομπών οχημάτων. Την περασμένη Παρασκευή 27 Αυγούστου, συνάντησα ένα στο πλάι του νομισματοκοπείου και μπορώ να πω πως χάρηκα. Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι κάτι που θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους. Δυστυχώς τα οχήματα που εκπέμπουν περισσότερους από τους επιτρεπόμενους ρύπους είναι αρκετά και η επαναφορά του μέτρου ελέγχου σε τακτική βάση, μόνο θετική ενέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του ιδίου νομίσματος, κατά την οποία το όποιο μέτρο εφαρμόζεται είναι κυρίως εισπρακτικό κι ουχί ουσιαστικό. Ένα ουσιαστικό μέτρο θα έδινε την ευκαιρία στον κάτοχο ενός οχήματος εκτός προδιαγραφών να το διορθώσει και να επανέλθει μόνος του για έλεγχο. Αν κατά το δεύτερο έλεγχο, όλα είναι καλά, τότε κανένα πρόστιμο. Αν ο κάτοχος δεν προσέλθει, τότε να ενημερωθεί η τροχαία για την προσωρινή αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας του. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και για τα οχήματα που είναι εντελώς εκτός προδιαγραφών, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνα. Το χρηματικό πρόστιμο δεν έχει κανένα νόημα αφού καταλήγουμε στο "Θα πληρώσω το πρόστιμο κι άντε γεια".

27 Αυγ 2010

Γιασάρ Οζ: "Οταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα ήμουν καλός και τώρα με κλείνετε φυλακή;"

Ανάρτηση από email που έλαβα.
Ιδέες; Απόψεις; Σχόλια;


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ, ΠΟΥ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΝ...
ΕΝΤΑΞΕΙ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΙ, ΒΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΙΟΙ ΤΣΟΠΑΝΗΔΕΣ, ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΚΡΕΤΙΝΟΙ, ΖΟΜΠΙ... ΑΛΛΑ
Υπαρχει μια αξιοσημείωτη παραμετρος που αρκετοί ακομα (ορθολογιστες δηθεν) αρνούνται να αποδεχθούν
Δηλαδη: το κάθε ξένο παρακρατος-μαφία-βαθύ κρατος να ασκει πολιτική στην ελλαδα.... και να βαζει φωτιες οργανωμενα... και χωρις οικτο...
Για παράδειγμα, παραθέτω συγκεκριμένη περίπτωση:
Εχουμε μια ομολογια.. ενος τουρκου παραστριωτικου πρακτορα-μαφιοζου που προσπαθει να αμυνθει στο (τουρκικο) δικαστηριο, γιατι τον κατηγορουσανε για 90 ανθρωποκτονιες...
Εχουμε δικαστικα πορισματα της Τουρκιας (ναί ! υπαρχουν ακόμα γενναίοι δικαστες και διανοουμενοι στην Τουρκια) που αποκαλυπτουν την αληθεια...
Εχουμε υπευθυνες εκθεσεις απο την Guardia di Finanza οτι η πολυεθνικη κατασκευαστικη μαφια εκαψε την ολυμπια..
Εχουμε δεκάδες εμπρηστικούς μηχανισμους στις φωτιες του 2007
Η ΕΥΠ εκανε σοβαρες ερευνες..
ΕΛΕΟΣ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΜΥΩΠΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΔΙΑΣΤΑΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ...
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ...
στη ΣΑΜΟ.... τα πραγματα ειναι πολυ απλα... 4 φορες πυρκαγιες σε 3 βδομαδες.. ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ !
Πανω στα βουνά, δεν μπορει καποιος να χτισει, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ Η ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΑ... ουτε το φορτηγό, ουτε η μπετονιερα, ουτε τα τουβλα ουτε το προκατ. ΕΙΝΑΙ.. ΑΠΛΩΣ... ΚΑΤΣΑΒΡΑΧΑ  !
δεν υπαρχουν οικοπεδα, δεν υπαρχουν δρομοι, δεν υπαρχουν σπιτια, δεν υπαρχουν προβατα, ούτε μαντρια...
Δεν εχει κολονες της ΔΕΗ, δεν μπορει να φτασει το ρεύμα, ακόμα κι αν καταφερεις να φτιαξεις αυθαιρετο... δεν μπορουν να φτασουν οι κολωνες τις ΔΕΗ.
Δεν εχει σκουπιδια, ουτε χωματερές...
Εχει μονο αλεπουδες, αγριογουρουνα, μπεκάτσες και αρκουδες...
ΟΚ, το καλαβαινω, στον Υμηττο, στην Πεντελη και στη Ραφήνα κτλ ειναι για τα οικοπεδα. Εκεί ειναι ολοφάνερο
Αλλα, στο Ταϋγετο?
στη Πινδο?
Στην Αμπελο και στον Κερκετεα της Σαμου?
στην αρχαια Ολυμπία?
στην "τεμπελικη" ΙΚΑΡΙΑ?
στη Θάσο, στην Καβαλα, στα βουνα της Πελοπονησσου...?
Ας δουμε τον χαρτη της Σαμου. Το μισό νησι, ειναι 2 τεράστια βουνά (ένα στο κεντρο και ενα στα δυτικά) που δεν εχουν ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΔΡΟΜΟΥΣ μεσα... Αυτά καιγονται...
Ok, την προηγούμενη φορά ήταν 3 καθυστερημενοι τσοπάνηδες... αλλα .. έλεος, ειναι μονο αυτο??
Κυρίως  οι φωτιες εχουν πολλους λογους:
1.  Ατύχηματα /λάθη / φυσικά αίτια / ανικανότητα πολιτικών / έλλειψη δασολογίου / κτηματολογίου (βλ. σουφλιας+λαλιώτης)
2. Απροσεξια με τσιγαρα από τους οδηγούς
3. Χωματερες
4. ΔΕΗ (στιλοι και πυλωνες βγαζουν σπινθηρες οταν εχει πανω απο 40 βαθμους)
5. Πυρομανείς
6. Τρελοί/ ηλιθιοι βοσκοι / barbeque κρεττίνων
7. Οικοπεδοφάγοι
8. Οργανωμένο σχέδιο πυρπόλησης της περιοχής μεσω πρακτόρων / μαφιόζων / υπερ-εργολάβων κτλ
ωστόσο, μονο  στις τελευταιες αιτίες εχουμε πολλαπλες εστιες, στα βουνα, σε πολυ δυσβατα μερη οταν εχουμε ΜΟΝΟ τις ΑΚΡΑΙΕΣ συνθηκες (άνεμοι 6-8 μποφωρ, και ζέστη). ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ !!
Και αυτό συνεβη το 1980, το 1990 το 2000 στη ΣΑΜΟ, .  ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟ 2007 ουτε και σε κανενα άλλο νησί του ΑΙΓΑΙΟΥ !! (που καιγοταν ολη η ΕΛΛΑΔΑ, ενώ στα νησιά δεν είχαμε τιποτα.. παραδοξως)
Η ΣΑΜΟΣ ειναι στρατιωτικη περιοχη btw....
Κοιτάξτε τους πυροδοτικους μηχανισμούς
Οι ίδιοι χρησιμοποιηθηκαν στη Μαδρίτη το 2004
Δύο φωτογραφίες εξομοιωτών εκρηκτικών μηχανισμών που ενεργοποιούνται με κινητό τηλέφωνο, παρόμοιων με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν το 2004 στη Μαδρίτη και αυτών που βρέθηκαν ανέπαφοι λόγω δυσλειτουργίας του μηχανισμού τους, την περασμένη εβδομάδα στα ελληνικά δάση.

Παραθέτω απόσπασμα από έγκριτη και εμπεριστατωμενη αναλυση:
The "Susurluk affair" named after the accident site gained further import when local gendarmes discovered two documents among Catli's belongings: a license to carry arms signed by Ciller's security aide, Mehmet Agar, and a "Green Passport" authorized only for senior public servants issued by the Interior Ministry. Both were made out in the name of Mehmet Ozbay but bore the photo of Catli, the fugitive drug trafficker.
Although Interior Minister Agar denied that the documents were real, gendarmes and forensic specialists confirmed that the Green Passport was genuine, not forged, and that the related signatures on it were authentic. The special perks and privileges given Catli, a drug dealer and suspected killer, were not unique. Haluk Kirci, his accomplice in a series of murders during the Gray Wolves days, and Yasar Oz, another international drug smuggler, also carried similar documents
signed by Agar. signed by Agar. The links between one of Turkey's most prominent security officials and organized criminals and fascist assassins were now incontrovertible. But the question remained: What was the common agenda that joined them together?

24 Αυγ 2010

Πόση ηλεκτρική ενέργεια (ρεύμα) καταναλώνει ένας υπολογιστής;

Clean EnergyΑντιθέτως με όσους θεωρούν πως η οικολογία είναι μόδα, πιστεύω πως η οικολογία είναι μια αναγκαιότητα όχι για τον πλανήτη, αλλά για εμάς αποκλειστικά, γιατί ως γνωστόν ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και χωρίς τους ανθρώπους. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας τρόπος να συμβάλλουμε στην προστασία του σπιτιού μας που ονομάζεται Γη, δεδομένου πως στην εποχή που ζούμε, η ενέργεια δεν παράγεται με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Ειδικά στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βασίζεται σε ρυπογόνες μονάδες παραγωγής, που λειτουργούν με λιγνίτη. Δύο ακόμα λόγοι για να προσπαθούμε να εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια είναι αφενός το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της κι αφετέρου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που έχει επιβληθεί.

Ενώ ο περισσότερος κόσμος θεωρεί, χωρίς να κάνει λάθος, πως οι συσκευές με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρικές κουζίνες κλπ, όσο κι αν σας φανεί παράξενο, οι μοντέρνοι υπολογιστές που διαθέτουν ισχυρούς κεντρικούς επεξεργαστές κι αντίστοιχης ισχύος επεξεργαστές γραφικών, συμβάλουν σημαντικά στη συνολική κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού ή της επιχείρησής μας. Ενδεικτικά, ένας σύγχρονος υπολογιστής μικρομεσαίας κατηγορίας, καταναλώνει κατά μέσο όρο 100Watt ηλεκτρικής ενέργειας όταν τον χρησιμοποιούμε. Αν αφήσουμε αναμμένο αυτόν τον υπολογιστή για οκτώ ώρες κάθε μέρα, σε 30 ημέρες θα μας στοιχίσει:
0,1kW X 8h X 30d X 0,08761€/kWh = 2,10 ευρώ (ο υπολογισμός γίνεται με τιμή kWh 0,08761 για καταναλώσεις από 800 - 1600kWh το τετράμηνο σύμφωνα με τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ) Κατά συνέπεια, σε επίπεδο λογαριασμό τετραμήνου το κόστος ανέρχεται στα 8,41 ευρώ, μη συμπεριλαμβάνοντας τον ειδικό φόρο.

Οι παραπάνω μετρήσεις είναι κατά προσέγγιση με βάση τα όσα έχω διαβάσει για τις επιμέρους καταναλώσεις των εξαρτημάτων ενός υπολογιστή. Επειδή όμως η θεωρία από την πράξη πολλές φορές απέχουν (πολύ), κι επειδή ήθελα να βεβαιωθώ πως είναι όντως έτσι τα πράγματα, προμηθεύτηκα έναν μετρητή κατανάλωσης. Σύμφωνα λοιπόν με τις μετρήσεις που πήρα με τη συγκεκριμένη συσκευή έφτιαξα τον παρακάτω πίνακα:

Υπολογιστής

CPU / GPU

Idle

Full load

Dell Optiplex GX620

Intel Pentium 4 3,4GHz
Intel 82945G Chipset

65 Watt

118 Watt

Custom

Intel Core 2 Duo
ATI HD 5850

80 Watt

240 Watt








Συνεπώς, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, καταναλώνει κατά προσέγγιση 80-100 Watt ενέργειας, δηλαδή 0,08 - 0,1 kWh (κιλοβατώρα).

Σχετικοί σύνδεσμοι:  Tom's Energy Efficiency Guide

9 Αυγ 2010

Ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη δουλειά

Αν και οφείλω να ομολογήσω πως το να ρωτάει κάποιος είναι πολύ θετικό, γιατί έτσι έχει την ευκαιρία να μαθαίνει, ορισμένες ερωτήσεις, σε ειδικές περιπτώσεις, δεν πρέπει να γίνονται.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, υπάλληλος της διεύθυνσης πληροφορικής μεγάλης τράπεζας, δεν γνώριζε τι είναι το Patch Panel κι αποφάσισε να ρωτήσει ένα συνάδελφό του. Κατά την προσωπική μου γνώμη πάντα, η ερώτηση αυτή δεν έπρεπε να τεθεί καν, αφού η wikipedia παρέχει την απάντηση στην παραπάνω ερώτηση, κάτι που με κάνει να πιστεύω πως ούτε η γνώση της δωρεάν εγκυκλοπαίδειας wikipedia υπήρχε εκ μέρους του. Όταν πληροφορούμαι τέτοια, θυμάμαι όταν είχα βρεθεί σε ταμείο του Jumbo που λειτουργούσε με Η/Υ τον οποίο όμως δεν ήξερε πως να χειριστεί η υπάλληλος και την καθοδηγούσα, ή άλλη φορά που είχα βρεθεί σε άλλη μεγάλη τράπεζα και βοηθούσα την υπάλληλο με την εισαγωγή των στοιχείων και το χειρισμό των λαθών, παρά το ότι δεν είχα ξαναδεί ποτέ το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση της "εξειδίκευσης" στην Ελλάδα και της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δυναμικού ανάλογα με τις ικανότητές του.

Τώρα θα μου πείτε γιατί το κάνω θέμα... Πως θα σας φαινόταν αν πηγαίνοντας στον γιατρό, τον ακούγατε να ρωτάει τον συνάδελφό του, τι είναι το στηθοσκόπιο;

6 Αυγ 2010

Σε όλα υπάρχει και η καλή πλευρά

September 2nd 2008 - the Night ShiftΑνακάλυψα πρόσφατα, μέσω της Εσκαρίνας, τον Greek Rider κι αφού διάβασα αρκετές αν όχι πολλές από τις αναρτήσεις του, τον πρόσθεσα στη λίστα των Blog που παρακολουθώ.

Σήμερα διάβασα, την κατά τη γνώμη μου προφητική ανάρτησή του, με τίτλο Παραλήρημα αισιοδοξίας και δηλώνω κι εγώ πως παραληρώ από αισιοδοξία, καθώς πιστεύω πως η παρούσα κατάσταση, είναι μια καλή ευκαιρία να διορθωθούν κάποια πράγματα, έστω κι αν βρισκόμαστε ή θα μπούμε μέσα σε κυκλώνα κατεδάφισης σχέσεων, φιλοσοφιών, κατακτήσεων κλπ και να προχωρήσουμε περισσότερο προς το Do it yourself, το οποίο φαίνεται να είναι μια εξαιρετικά βιώσιμη λύση.

4 Αυγ 2010

Περασμένα μεγαλεία...

Περνώντας χθες από τη Λεωφόρο Μεσογείων είδα το μεγάλο πανό που έχει αναρτήσει μπροστά από το κτήριο της στο ύψος της ΕΡΤ. Θύελλα αυθόρμητων συναισθημάτων οργής, χαράς, λύπης.... Τελικά κατέληξα να γελάω διαβάζοντας το βαρύγδουπο Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που αποτελούσε το κύριο μήνυμα του πανό.

Η οργή ήταν μάλλον το πρώτο συναίσθημα που αισθάνθηκα, καθώς εξόφθαλμα πλέον οι τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης και της Alpha, έχουν κλείσει τις χρηματοδοτικές βρύσες, προκαλώντας αφυδάτωση στην αγορά. Συνεπώς, όχι μόνο δεν στηρίζει τις επιχειρήσεις (*), αλλά τους δημιουργούν και προβλήματα (**). Κατέβασέ το βρε κακομοίρα τράπεζα το πανό...! Δεν έχεις που δεν έχεις ρευστό να εξυπηρετήσεις τους πελάτες σου, μην πουλάς και φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Το επόμενο συναίσθημα ήταν η χαρά, αλλά όχι με την έννοια ότι χάρηκα που η Alpha έχει κακομοιριάσει τόσο. Ένιωσα το είδος της χαράς, όπως όταν ακούς ένα ανέκδοτο ή κάποιος σου λέει ένα αστείο. Αλλά δυστυχώς δεν κράτησε και πολύ αυτό το συναίσθημα, το οποίο δυστυχώς αντικαταστάθηκε από τη λύπηση για το πως έχει καταντήσει αυτή η τράπεζα. Κάποτε ήταν μια αξιόλογη και σεβαστή τράπεζα.... Ίσως τελικά δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα της μετοχής της για τους τελευταίους 12 μήνες που βρίσκονται στο -31,5%

(*) Περίπτωση κερδοφόρας επιχείρησης, που κέρδισε το ΕΣΠΑ και ζήτησε ποσό ευτελούς αξίας (όχι παραπάνω από την αξία ενός μικρομεσαίου αυτοκινήτου) ως δάνειο για τον ένα με ενάμιση χρόνο μέχρι να εισπράξει το ποσό αυτούσιο από την επιδότηση του ΕΣΠΑ, το οποίο η Alpha αρνήθηκε εμμέσως.
(**) Περίπτωση επαγγελματία με καρνέ επιταγών με μέση μηνιαία κίνηση περίπου χιλίων ευρώ, του ζητήθηκε από την Alpha να έχει στο λογαριασμό του τουλάχιστο τέσσερις χιλιάδες ευρώ, για να μπορέσει να διατηρήσει το καρνέ.

Είναι αξιολύπητοι κάποιοι άνθρωποι, εταιρίες, τράπεζες κλπ και πραγματικά απορώ πως είναι δυνατόν να κάνουν ακόμα δουλειές. Ίσως γιατί απευθύνονται σε άλλους αξιολύπητους ανθρώπους...;