22 Νοε 2007

Η απειλή του email !

Στις μέρες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων έχουν πρόσβαση σε κάποιον προσωπικό ή εταιρικό (ή και τα δύο) λογαριασμό email. Το πιο πιθανό είναι ότι καθημερινά διακινούν αρκετά emails. Πόσοι όμως από αυτούς γνωρίζουν να χρησιμοποιούν σωστά αυτή την υπηρεσία;
Αν έχετε κι εσείς κάποιο λογαριασμό email και λαμβάνετε μηνύματα από φίλους, γνωστούς και συνεργάτες, τότε, διαβάζοντας το κείμενο, ίσως στο τέλος να μπορείτε να απαντήσετε στην πιο πάνω ερώτηση.
Το να στείλει και να λάβει κανείς email θεωρείται μια εύκολη σχετικά εργασία. Για να λάβουμε απλά ανοίγουμε το γραμματοκιβώτιό μας. Για να στείλουμε, απλά γράφουμε τη διεύθυνση του αποδέκτη, ένα Θέμα (προαιρετικά), το κείμενό μας και πατάμε το πλήκτρο Send. Αλλά για μια στιγμή! Τί είναι αυτά τα πεδία CC και BCC και πως χρησιμοποιούνται;
Τα CC και BCC (Κοινοπ. & Ιδιαίτ. Κοινοπ. αντίστοιχα στα ελληνικά), έχουν το νόημα της ενημέρωσης επιπλέον ατόμων για κάποιο μήνυμα. Για παράδειγμα, αν στείλουμε ένα email σε έναν φίλο μας με παράκληση να κάνει κάποια εργασία για εμάς, αλλά θα πρέπει να γνωρίζει και κάποιος τρίτος για αυτή την εργασία (όχι να την κάνει, απλά να γνωρίζει), τότε στο πεδίο To θα βάλουμε τον φίλο μας και στο CC θα βάλουμε τη διεύθυνση του τρίτου ατόμου που θα πρέπει να ενημερωθεί. Αν θέλουμε να ενημερώσουμε κάποιον τρίτο, χωρίς να φαίνεται πουθενά στο email που θα στείλουμε η διεύθυνσή του, τη βάζουμε στο BCC.
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, η μη σωστή χρήση του email αποτελεί μεγάλη απειλή για εμάς. Το πρόβλημα εστιάζεται στη μη χρήση του πεδίου BCC. Η συντριπτική πλειοψηφία του όγκου των email που διακινείται, περιέχει όλες τις διευθύνσεις των αποδεκτών στο πεδίο To: που είναι τραγικό λάθος! Όταν ένα email αποστέλλεται μ' όλες τις διευθύνσεις στο To, αυτές είναι διαθέσιμες σε όλους όσους θα λάβουν το email. Κι εδώ ξεκινάει μια πλειάδα επικίνδυνων προβλημάτων.
Εκμηδενισμός του προσωπικού απορρήτου. Όχι, δεν είναι αστείο! Τις περισσότερες φορές, οι αποστολείς ενός email δεν γράφουν μόνο τις διευθύνσεις των φίλων τους αλλά και τα Ονοματεπώνυμά τους (κι ενδεχομένως και το δικό τους). Οπότε, όσοι λάβουν ένα email που περιέχει όλες τις διευθύνσεις στο πεδίο To: τότε αμέσως γνωρίζουν τα ονοματεπώνυμα των αποδεκτών και του αποστολέα καθώς και τη σχέση των δύο (ο αποδέκτης είναι προφανώς γνωστός του αποστολέα κι αντίστροφα). Ειδικά στην περίπτωση που το ίδιο email προωθηθεί χωρίς να σβηστούν όλες οι περιεχόμενες διευθύνσεις, μπορεί κανείς να φτιάξει το "προφίλ" (θεωρητικά) άπειρων ατόμων ανάλογα με το είδος των emails που "κυκλοφορούν" (οπότε η συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων γίνεται πολύ εύκολη κι ανέξοδη υπόθεση).
Συνωστισμός ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. (το πολύ γνωστό σε όλους μας SPAM). Στοιχηματίζω ότι όλοι έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές "Μα που βρήκαν τη διεύθυνσή μου όλοι αυτοί με τα Viagra και τα πορνό; Αφού δεν σερφάρω σε "παράξενα" sites!" Μπορεί να είστε προσεκτικοί στο σερφάρισμα, αλλά πως προστατεύετε την email διεύθυνσή σας; Όταν κάποιος στέλνει ένα email σε εσάς και σε άλλους Χ ταυτόχρονα, χωρίς να προστατεύσει τη διεύθυνσή σας, τότε σας εξασφαλίζει ακόμα περισσότερη ανεπιθύμητη αλληλογραφία! Το κόλπο των SPAMmers είναι απλό και διαδεδομένο. Στέλνουν ένα μήνυμα, φαινομενικά χρήσιμο (για κάποιο υποτιθέμενο νέο Ιό π.χ.) και σας προτρέπουν να το στείλετε σε όλους τους γνωστούς σας. Κάτι που κάνετε ευχαρίστως χωρίς όμως να βάλετε τις διευθύνσεις των γνωστών σας στο BCC (δηλαδή οι email διευθύνσεις όλων είναι ορατές από όλους). Οι γνωστοί σας το προωθούν με τον ίδιο τρόπο στους δικούς τους γνωστούς (στις ορατές διευθύνσεις email της πρώτης αποστολής προστίθενται αυτές της δεύτερης Κ.Ο.Κ με αποτέλεσμα οι ορατές email διευθύνσεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο). Κάποια στιγμή, το ίδιο email θα φτάσει και στον αρχικό αποδέκτη, ο οποίος θα συλλέξει τις χιλιάδες email διευθύνσεις τις οποίες θα μοσχοπουλήσει για να καταχωρηθούν τελικά σε ατελείωτες λίστες για αποστολή ανεπιθύμητων διαφημιστικών, πορνό, ιών που δημιουργούν botnets κι ότι άλλο βάλει ο νους.
Άφιξη Ιών στο γραμματοκιβώτιό σας και μάλιστα από γνωστό! Έχοντας στο μυαλό μας την παραπάνω περίπτωση, αν κάποιος από τους χιλιάδες αποδέκτες του παραπάνω email κολλήσει έναν Ιό ο οποίος λειτουργεί με την τακτική να στέλνει τον εαυτό του σε όσες διευθύνσεις email βρεθούν στον μολυσμένο υπολογιστή, τότε να είστε σίγουροι ότι θα φτάσει και στο δικό σας mailbox. Απλά γιατί η διεύθυνσή σας, μαζί με χιλιάδες άλλες, βρέθηκε καταχωρημένη σε κάποιον υπολογιστή. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι Ιοί είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να καμουφλαριστούν κάνοντας το email να φαίνεται ότι το έστειλε ένας γνωστός σας, ώστε να σας ξεγελάσει στο να το ανοίξετε και να μολυνθείτε.
Παραπλάνηση κι εξαπάτηση! Είναι το επόμενο διαδεδομένο "σπορ" όσων παροτρύνουν την λανθασμένη μαζική αποστολή emails. Γνωρίζοντας τη διεύθυνση email και το ονοματεπώνυμό των χρηστών καθώς κι άλλες πληροφορίες για αυτούς όπως ημερομηνία γέννησης π.χ. (ειδικά αν οι διευθύνσεις έχουν χρησιμοποιηθεί σε υπηρεσίες όπως facebook, hi5 κλπ) τότε είναι πολύ εύκολο να τους ξεγελάσουν. Είτε στέλνοντάς τους ένα email από το ebanking της τράπεζας που συνεργάζονται ζητώντας τους να τους γνωστοποιήσουν τα στοιχεία εισόδου ή να κάνουν Login σε μια πλαστή σελίδα, είτε για κάποια υποτιθέμενη αγορά που έκαναν με πιστωτική κάρτα και για να την ακυρώσουν θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία της κάρτας κλπ. Σε κάθε περίπτωση, όσες περισσότερες πληροφορίες γνωρίζουν (τους έχουμε δώσει!) για εμάς τόσο πιο εύκολο είναι να μας ξεγελάσουν, ακόμα και τους πιο "ψυλλιασμένους" χρήστες.
Τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Τα μόνα τρία πράγματα που πρέπει να κάνουμε τα οποία χρειάζονται ελάχιστο χρόνο από μέρους μας, είναι:

  1. Να στέλνουμε πάντα τα μηνύματά μας βάζοντας όλους στο BCC (για τις στρυφνές υπηρεσίες που δεν δέχονται να μην υπάρχει έστω και μία διεύθυνση στο πεδίο To:, βάλτε απλά τη δική σας διεύθυνση η οποία θα είναι ούτως ή άλλως ορατή, αλλά ζητήστε από τους αποδέκτες να τη σβήσουν αν πρόκειται να προωθήσουν το μήνυμα).
  2. Να σβήνουμε πάντα όσες email διευθύνσεις κι άλλα προσωπικά στοιχεία περιέχονται σε κάποιο μήνυμα που λάβαμε, πριν το προωθήσουμε.
  3. Όταν μας στέλνουν ένα email που μας θέτει σε κίνδυνο, να ενημερώνουμε τον αποστολέα για τον σωστό τρόπο αποστολής κι αν δεν εισακουστούμε να ζητήσουμε να μας διαγράψει από τη λίστα του ή κι από το address book του.
Ένα ακόμα κόλπο που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μη δίνουμε την email διεύθυνσή μας από εδώ κι από εκεί είναι να χρησιμοποιούμε Email διευθύνσεις μιας χρήσης.
Για όσους ενδιαφέρθηκαν πραγματικά κι έφτασν έως εδώ, προτείνω να διαβάσετε κι ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον σχετικό κείμενο στη σελίδα http://wizy.blogspot.com/2007/11/e-mails.html

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

1 σχόλιο(α):

Γιάννης είπε...

ενδιαφέρον και χρήσιμο!