26 Απρ 2009

Προστασία του email μας


Έχει γεμίσει το internet από ιστοσελίδες με ποικίλα περιεχόμενα, που μας παρέχουν τη δυνατότητα να στείλουμε αυτό που βλέπουμε ή ακούμε στο email των φίλων μας. Το δυσάρεστο είναι πως πολύς κόσμος κάνει χρήση αυτής της ύπουλης ευκολίας όταν θα δει κάτι που του αρέσει. Κι εκεί αρχίζουν τα προβλήματα.

Πριν ξεκινήσω να αναφέρω τους κινδύνους του να δίνουμε τα στοιχεία των φίλων μας σε αγνώστους, ας κάνουμε μια σύντομη αντιπαράθεση με την εκτός internet ζωή. Έστω ότι πηγαίνουμε σε κάποιο μαγαζί και βλέπουμε ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο που είμαστε σίγουροι ότι θα αρέσει σε δύο φίλους μας. Το μαγαζί μας παρέχει τη δυνατότητα να συμπληρώσουμε σε μια φόρμα το ονοματεπώνυμο των φίλων μας, μαζί με τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων τους, για να τους αποσταλούν SMS ή MMS με το αντικείμενο που πιστεύουμε πως θα τους αρέσει. Θα τη συμπληρώναμε τη φόρμα; Σίγουρα όχι! Ε τότε γιατί να λειτουργούμε διαφορετικά στο internet ;

Όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερο άρθρο μου, οι ενεργές διευθύνσεις email έχουν χρηματική αξία. Αποτελούν την καύσιμη ύλη για όσους στέλνουν SPAM. Υπάρχουν συγκεκριμένες τιμές στις οποίες πωλούνται οι ενεργές email διευθύνσεις στις εταιρίες που στέλνουν κατά χιλιάδες μηνύματα ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Κι αυτό γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί ανυποψίαστοι χρήστες υπολογιστών που θα κάνουν κλικ σε ένα email που έλαβαν και θα αγοράσουν αυτό που πωλείται ή ακόμα χειρότερα, θα ανοίξουν αυτό το υποτιθέμενα χιουμοριστικό εκτελέσιμο πρόγραμμα που έλαβαν. Τα μηνύματα SPAM είναι πολύ φθηνά στο να σταλούν, τις περισσότερες φορές είναι ακόμα και δωρεάν αφού κάνουν χρήση compromised mail server (υπολογιστή στο internet που δεν τους ανήκει κι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν είτε κάνοντας του κάποια δικτυακή επίθεση είτε βασιζόμενοι σε κάποια δυσλειτουργία του). Έστω κι ένα στα χιλιάδες email που στέλνονται να καταφέρει να κάνει μια πώληση, κέρδος το έχουν. Οπότε όσο περισσότερα εκατομμύρια μηνύματα στείλουν, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουν να πετύχουν το σκοπό τους. Ακριβώς για αυτό, οι ενεργές email διευθύνσεις έχουν χρηματική αξία. Όσο κι αν μας φαίνεται παράξενο, τα κέρδη από την αποστολή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας είναι μεγάλα!

Κάθε φορά που θα συμπληρώσουμε το email ενός φίλου μας σε κάποια ιστοσελίδα, στις 99 από τις 100 περιπτώσεις θα του δημιουργήσουμε πρόβλημα. Κι αυτό γιατί το email του φίλου που συμπληρώνουμε, εκτός από τη χρήση για την οποία το συμπληρώσαμε, θα καταχωρηθεί μαζί με όλα τα υπόλοιπα που θα συμπληρωθούν κι αργότερα θα χρησιμοποιηθεί, στην καλύτερη περίπτωση για αποστολή απλών διαφημιστικών και στη χειρότερη για προώθηση υπηρεσιών σεξ, ιών κι άλλων κακόβουλων προγραμμάτων. Είμαι σίγουρος πως κανείς δεν θέλει να βλάψει τους φίλους του κατ' αυτό τον τρόπο. Οπότε, μην δίνετε ποτέ τα email των γνωστών και φίλων σας, χωρίς τη συγκατάθεσή τους, σε τρίτους! Όσο ευυπόληπτη κι αν είναι η ιστοσελίδα, δε σας εξασφαλίζει κανείς την προστασία των διευθύνσεων των γνωστών σας.

Όσοι ήδη πέσατε θύμα κάποιου φίλου σας που έδωσε τη διεύθυνσή σας κάπου, αφενός ενημερώστε τον για τον κίνδυνο που σας εξέθεσε. Μια καλή αρχή είναι να του παρέχετε το σύνδεσμο προς το παρόν άρθρο ώστε να ενημερωθεί για τους κινδύνους. Αφετέρου, μην πατήσετε στο σύνδεσμο που υπάρχει μέσα στο email και σας προτρέπει να δείτε τι σας έστειλε. Όπως ανέφερα παραπάνω, οι spammers θέλουν ενεργές email διευθύνσεις. Αν πατήσετε στο σύνδεσμο, επιβεβαιώνετε πως διαβάσατε το email που σας έστειλαν και συνεπώς η διεύθυνσή σας είναι ενεργή. Θα πρέπει να γίνει σαφές πως το κλικ σε σύνδεσμο που παρέχεται μέσα σε email που δε ζητήσατε εσείς, εξασφαλίζει την εγγραφή της email διεύθυνσης σας σε κάποια λίστα spam.

Όσα έγραψα παραπάνω, ισχύουν ακριβώς αυτούσια και για άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα instant messengers, ιστοσελίδες δικτύωσης κλπ. Οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν λειτουργίες του στυλ Προσκάλεσε ένα φίλο που σας προτρέπουν να συμπληρώσετε το email του φίλου σας για να του σταλεί μια πρόσκληση. Αν θέλετε να προτείνετε σε κάποιο φίλο μια υπηρεσία, απλά ανοίξτε το γραμματοκιβώτιό σας και στείλτε του από εκεί ένα μήνυμα.

Το internet είναι πραγματικά πάρα πολύ όμορφο αλλά κι επικίνδυνο. Οπότε μια απλή συμβουλή που δίνω πάντα, είναι να είμαστε τόσο καχύποπτοι με αυτό όσο ακριβώς είμαστε και στην εκτός internet καθημερινή μας ζωή.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →