15 Ιαν 2010

Delicous Bookmarks

Τι είναι τα Bookmarks;
Όπως ο σελιδοδείκτης σε ένα βιβλίο μας δίνει τη δυνατότητα να πάμε απευθείας στη σελίδα που θέλουμε, παρακάμπτοντας όλες τις άλλες, έτσι και τα bookmarks (ο Internet Explorer τα ονομάζει Favorites) είναι ουσιαστικά απευθείας σύνδεσμοι για μια σελίδα στο Internet. Πρόκειται για μια πολύ χρήσιμη λειτουργία των browser που μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

Πως λειτουργούν;
Για να βάλουμε έναν σελιδοδείκτη το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσουμε τον συνδυασμό πλήκτρων CTRL+D όταν βλέπουμε τη σελίδα στο internet στην οποία θέλουμε να βάλουμε έναν σελιδοδείκτη. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε κλικ στο μενού Bookmarks (Σελιδοδείκτες) και να τον προσθέσουμε. Κατόπιν (ανάλογα τον browser) θα ανοίξει ένα παράθυρο που θα μας ζητάει να του δώσουμε κι ένα όνομα με βάση το οποίο θα μπορούμε αργότερα να τον αναζητήσουμε. Κάθε σελιδοδείκτης αποθηκεύεται τοπικά στον υπολογιστή και μπορούμε να τον βρούμε κάνοντας κλικ στο μενού Bookmarks.

Το πρόβλημα
Οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε περισσότερους από έναν υπολογιστές. Δεδομένου πως τα Bookmarks αποθηκεύονται τοπικά σε κάθε υπολογιστή, αν βάλουμε έναν σελιδοδείκτη στον έναν υπολογιστή δεν θα υπάρχει στους άλλους που ενδεχομένως να χρησιμοποιούμε. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς διάφορα προγράμματα συγχρονισμού των Bookmarks, αλλά κατά τη γνώμη μου ασχολούνται με το αποτέλεσμα κι όχι με την αιτία.

Αποθήκευση Bookmarks Online
Αν κάθε φορά που βάζαμε έναν σελιδοδείκτη υπήρχε η δυνατότητα αυτός να αποθηκευτεί σε ένα κοινόχρηστο σημείο ώστε να μπορούν και οι άλλοι υπολογιστές που χρησιμοποιούμε να τον βλέπουν τότε θα είχαμε λύσει το πρόβλημα και δε θα χρειαζόταν να ανατρέξουμε σε προγράμματα συγχρονισμού σελιδοδεικτών. Ευτυχώς υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες και μάλιστα δωρεάν. Αυτή που χρησιμοποιώ χωρίς προβλήματα εδώ και μερικά χρόνια είναι η Delicious.

Delicous Bookmarks

Με μια εξαιρετικά απλή εγγραφή που διαρκεί μερικά λεπτά μας δίνεται η δυνατότητα να αποθηκεύουμε σε ένα σημείο στο Internet τα Βookmarks που θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο, σε όποιο υπολογιστή κι αν καθήσουμε θα μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στους σελιδοδείκτες μας, κάνοντας απλά Login στη σελίδα του Delicious. Για να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο υπάρχει το Delicious Bookmarks Addon για τον Firefox και το αντίστοιχο Addon για τον Internet Explorer, που μετατρέπει την απλοϊκή λειτουργία των Bookmarks, στην αντίστοιχη Online εκδοχή σε συνεργασία με την υπηρεσία Delicious. Με αυτό τον τρόπο, κάθε φορά που αποθηκεύουμε έναν σελιδοδείκτη, η αποθήκευση γίνεται στο Delicious και είναι προσβάσιμος από όλους τους υπόλοιπους υπολογιστές που χρησιμοποιούμε.

Διαμοιρασμός Bookmarks κι άλλες λειτουργίες
Εκτός από τη βασική λειτουργία της Online αποθήκευσης των σελιδοδεικτών, το Delicious μας παρέχει κι άλλες υπηρεσίες όπως η δυνατότητα διαμοιρασμού των bookmarks με άλλους χρήστες, η αποστολή ενός bookmark σε κάποιο φίλο κι άλλα. Μια βόλτα στη σελίδα με τις συχνές ερωτήσει θα σας λύσει κάθε απορία.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →