Γενικά περί DNS
Τα αρχικά DNS προέρχονται από τις λέξεις Domain Name System. Το Internet λειτουργεί με διευθύνσεις IP οι οποίες είναι ουσιαστικά κάποια νούμερα. Επειδή θα ήταν δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να θυμόμαστε τα νούμερα του server όπου βρίσκεται αποθηκευμένη η κάθε ιστοσελίδα που θέλουμε να επισκεφτούμε, επινοήθηκε μια μέθοδος αντιστοίχησης των αριθμών IP διευθύνσεων σε ονόματα. Είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε το google.gr παρά το 216.239.59.104 (αν γράψετε στο address bar το 216.239.59.104 και πατήσετε enter θα πάτε στο google.gr). Ένας DNS Server κάνει αυτή ακριβώς τη δουλειά, όταν γράφουμε στον browser π.χ. google.gr μας ενημερώνει για την IP Address του server της Google στον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε. Υπό κανονικές συνθήκες, όλα αυτά γίνονται αυτόματα στο παρασκήνιο και ποτέ δε μαθαίνουμε την IP Address του server που θέλουμε να πάμε.
Ποιος λειτουργεί ή μας παρέχει πρόσβαση σε DNS Servers;
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο ISP με τον οποίο είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet, μας παρέχει πρόσβαση στους DNS Servers που λειτουργεί, οι οποίοι παρέχουν τις εντελώς βασικές λειτουργίες. Κι εδώ η όλη διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και σπανίως θα μάθουμε ποιους DNS Servers χρησιμοποιούμε ή τις IP διευθύνσεις αυτών. Σε παλαιότερη ανάρτηση για χρήση του OpenDNS ως Content Filtering αλλά και ως ασφαλούς εναλλακτικής έναντι των DNS των ISP, είχα κάνει σύντομη αναφορά στη δωρεάν υπηρεσία OpenDNS.
Google Public DNS Servers
Στο παιχνίδι των δωρεάν κοινόχρηστων DNS Server φαίνεται να θέλει να μπει και η Google με τους δικούς της DNS οι οποίοι έχουν ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα... Είναι πανεύκολο να τους απομνημονεύσεις! Οι διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούν είναι οι εξής απλούστατες:
- 8.8.8.8
- 8.8.4.4
Δοκιμή διαφόρων DNS
Το πόσο γρήγορα θα μας απαντήσει ένας DNS είναι ο βασικότερος παράγοντας για το πόσο γρήγορα θα σερφάρουμε στο Internet. Ας μην ξεχνάμε πως μέχρι να πάρει ο browser μια απάντηση από τον DNS δεν γνωρίζει καν που πρέπει να πάει για να βρει τη σελίδα που θέλουμε. Ένα δωρεάν και Open Source πρόγραμμα για τον έλεγχο απόκρισης και ταχύτητας των DNS Servers αλλά που παρέχει και προτάσεις για δωρεάν κοινόχρηστους DNS Servers τρίτων, μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://code.google.com/p/namebench/downloads/list
Με το πρόγραμμα αυτό, μπορείτε να επιλέξετε τον πιο κοντινό γεωγραφικά σε εσάς DNS Server που κατά συνέπεια θα είναι και ο πιο σύντομος ή να διαλέξετε κάποιον άλλο που είναι συνολικά ποιο σταθερός η που παρέχει πιο σωστές απαντήσεις.
Πως ρυθμίζω τους DNS Servers του συστήματός μου;
Ανάλογα με ποιον τρόπο συνδεόμαστε στο internet κάνουμε και τις αντίστοιχες ρυθμίσεις. Πολύ περιληπτικά αναφέρω παρακάτω τις ρυθμίσεις για κάθε περίπτωση.
- Αν συνδεόμαστε μέσω Ethernet και ADSL Router τότε ρυθμίζουμε το TCP/IP πρωτόκολλο στο Local Area Network Connection
- Αν συνδεόμαστε μέσω Wireless και ADSL Router τότε ρυθμίζουμε το TCP/IP πρωτόκολλο στο Wireless Connections
- Αν συνδεόμαστε με Dial-Up modem τότε ρυθμίζουμε το πρωτόκολλο TCP/IP στην dial-up connection
- Windows XP: http://support.microsoft.com/kb/305553
- Windows Vista: http://www.downloadatoz.com/howto/configure-windows-vista-dns-settings.html
- Windows 7: http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/Change-TCP-IP-settings
- Άλλα λειτουργικά και Google DNS: http://code.google.com/speed/public-dns/docs/using.html
0 σχόλιο(α):
Δημοσίευση σχολίου