25 Απρ 2012

Τα δικά μου, δικά μου, αλλά και τα δικά σου δικά μου!

Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς τους όρους χρήστης της νέας υπηρεσίας Google Drive. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

Το Google Drive είναι μια υπηρεσία Online αποθήκευσης των αρχείων μας, ώστε να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτά από όπου κι αν είμαστε, μέσω Internet. Πρόκειται για μια αντίστοιχη υπηρεσία των Dropbox και Skydrive. Ενώ η ιδέα είναι καλή δε μπορώ να πω το ίδιο και για την υλοποίηση. Στους όρους χρήσης της υπηρεσίας Goolge Drive αναφέρονται τα:
Google Drive
Το περιεχόμενο σας στις υπηρεσίες μας: Διατηρείτε την κυριότητα οποιουδήποτε δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας στο περιεχόμενο. Με άλλα λόγια, ότι είναι δικό σας παραμένει δικό σας.
Όταν αποστέλλετε ή υποβάλετε με κάποιον άλλο τρόπο περιεχόμενο στις υπηρεσίες μας, δίνετε στην Google και σε αυτούς που συνεργάζεται παγκόσμια άδεια χρήσης, αποθήκευσης, αναπαραγωγής, τροποποίησης, δημιουργίας παράγωγων έργων (όπως αυτά που προκύπτουν από μεταφράσεις, προσαρμογές ή ότι άλλες αλλαγές γίνονται ώστε το περιεχόμενο σας να λειτουργεί καλύτερα με τις υπηρεσίες μας), δημοσίευσης, κοινοποίησης, εκτέλεσης ή δημόσιας προβολής και διανομής του περιεχομένου.
Τα δικαιώματα που παρέχετε με την αποδοχή των όρων χρήσης αφορούν και αποσκοπούν στη λειτουργία της υπηρεσίας, την προώθηση, την βελτιστοποίηση και την ανάπτυξη της. Η άδεια συνεχίζει να ισχύει ακόμα και αν σταματήσετε να χρησιμοποιείτε την υπηρεσία (για παράδειγμα έναν κατάλογο επιχειρήσεων που έχει προστεθεί στο Google Maps).

Με λίγα λόγια, για οποιοδήποτε αρχείο βρεθεί στο Google Drive, η Google και οι συνεργάτες της, έχουν το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσουν με οποιοδήποτε τρόπο θελήσουν, ακόμα κι αν σταματήσουμε να κάνουμε χρήση της υπηρεσίας ή το διαγράψουμε.

Είναι αξιοπρόσεκτο πως όλες οι εταιρίες πλέον, άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο, θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα για εμάς και να έχουν πρόσβαση σε όλα τα αρχεία μας και κατ’ επέκταση στις ζωές μας. Επειδή αυτός ο, κατά τη γνώμη μου, παραλογισμός θα πρέπει να σταματήσει, προτείνω δύο λύσεις:
  • Χρήση των υπηρεσιών Cloud Storage, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν δε μπορεί να γίνει διαφορετικά
  • Όταν δεν είναι εφικτό ν’ αποφύγουμε το Cloud Storage, τότε ν' αποθηκεύουμε τ' αρχεία μας Online μόνο κρυπτογραφημένα.


Λίγα λόγια για την κρυπτογράφηση

Μπορεί ν’ ακούγεται πολύ τεχνικό και πολύπλοκο, αλλά η κρυπτογράφηση των δεδομένων μας πλέον είναι αρκετά απλή υπόθεση, με δωρεάν προγράμματα ανοιχτού κώδικα όπως τα TrueCrypt και FreeOTFE. Δοκιμάστε τα!

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →