Τα στατιστικά στοιχεία του Google Play, για μια περίοδο 14 ημερών, αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συσκευών που συνδέθηκαν σε αυτό, είναι στην αρκετά προγενέστερη έκδοση 2.3 Gingerbread (47,6%), ενώ οι συσκευές με έκδοση 3.x Honeycomb αποτελούν μόλις το 1,5% Στοιχεία που δηλώνουν πέρα από κάθε αμφιβολία ότι οι κατασκευαστές δεν υποστηρίζουν τις συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά, αφήνοντάς τις εκτεθειμένες σε όλα τα κενά ασφάλειας που υπάρχουν στις παλαιότερες εκδόσεις του Android.
Προσωπικά δε βλέπω κανέναν απλό τρόπο να υποχρεωθούν οι κατασκευαστές να παρέχουν ενημερωμένες εκδόσεις κι αναβαθμίσεις για τις συσκευές τους. Το μόνο ρεαλιστικό σενάριο που διαβλέπω είναι να υποχρεωθούν να μην κλειδώνουν τις συσκευές τους, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στους χρήστες να πραγματοποιούν μόνοι τους τις αναβαθμίσεις – ενημερώσεις των συσκευών τους. Τα πράγματα μπορεί να γίνουν τόσο εύκολα ακόμα και για τους απλούς χρήστες, όσο η αντιγραφή του image της ενημέρωσης στην κάρτα κι από εκεί να δοθεί εντολή στο τηλέφωνο να πραγματοποιήσει την αναβάθμιση. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο κατασκευαστής θα έχανε τη δυνατότητα που έχει τώρα για παραμετροποίηση του λειτουργικού.
Ας μην ξεχνάμε πως όταν όλα είναι ανοιχτά, ξεκλείδωτα και χωρίς τεχνητούς περιορισμούς, η πρόοδος είναι ταχύτερη και τα προβλήματα λιγότερα. Οι διάφορες κοινότητες χρηστών έχουν αποδείξει επανειλημμένως, πως έχουν και τις τεχνικές γνώσεις, τη δυνατότητα και τη διάθεση να καθοδηγήσουν τους υπόλοιπους, μη μυημένους. Το Android έκανε ένα βήμα προς την «ανοιχτή» κατεύθυνση, αλλά έχει ακόμα δρόμο να διανύσει, με τους ανταγωνιστές Ubuntu και Firefox OS για κινητά να παραμονεύουν στη γωνία.
0 σχόλιο(α):
Δημοσίευση σχολίου