15 Ιαν 2009

Food for thought

Παραθέτω ένα πραγματικά ενδιαφέρον video που μου έθεσε πολλούς προβληματισμούς.

Η διάρκεια του video είναι κάτι παραπάνω από 2 ώρες κι επειδή ΔΕΝ αποτελεί αστείο βιντεάκι ή χαλαρή ταινία για να περάσει η ώρα, προτείνω να μην το παρακολουθήσετε στη δουλειά ή υπό πίεση χρόνου. Κάτι τέτοιο δεν θα είχε νόημα.

Επειδή το εν λόγω βίντεο θέτει υπό αμφισβήτηση βασικές κοινωνικές δομές, προτείνω να ΜΗΝ το παρακολουθήσετε αν ο κόσμος μας, στην μορφή που βρίσκεται, σας αρέσει και πιστεύετε πως δεν χρειάζεται καμία αλλαγή ή βελτίωση.

Κάθε σχόλιο και άποψη, ακόμα κι αμφισβήτησης, δεκτά, αρκεί να εκφράζονται σε πολιτισμένο επίπεδο.

Ιδού:
http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=-7492068823950286254&hl=el&fs=true

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

5 σχόλιο(α):

Tony_Ts είπε...

Παραθέτω επιπλέον πληροφορίες που βρήκα και σχετίζονται με το θέμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης καθώς και τα κακώς κείμενα του συστήματος.

http://oikonomikablog.pblogs.gr/2008/04/hrysos-ena-barbariko-apomeinari.html

Σταθείτε στα παρακάτω στοιχεία:
- Πληθωρισμός = Κρυμμένος φόρος = νομισματική υποβάθμιση/υποτίμηση σαν αποτέλεσμα δράσης κεντρικών τραπεζών σε συνεργασία με το κράτος
- Δημιουργία χρήματος χωρίς αντίκρυσμα
- Χρέος = χειρισμός των χρεωμένων

Ανώνυμος είπε...

Είδα όλα το βίντεο, αλλά είμαι ακόμη στη φάση επεξεργασίας των πληροφοριών του. Αυτό όμως που μπορώ να πω από τώρα είναι ότι ακόμη και αν η σωτηρία που ευαγγελίζεται δεν είναι σωτηρία, δεν παύει να είναι μια καλή αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Μετά από μιάμιση ώρα δεν άντεξα... και έκλεισα το παράθυρο του Explorer. Γιατί πάντα πρέπει να μας υποβάλεις σε τέτοια καψώνια;

Πλήρης ιδεών ο τύπος, μάλλον ψάχνει για κορόιδα για να γίνει ηγέτης τους στο project Venus.

Η λύση είναι γνωστή εδώ και 2000 χρόνια... η μόνη περίπτωση που δεν θα έχεις παρε-δώσε με το χρήμα είναι να εγκαταλήψεις τα εγκώσμια και να γίνεις ασκητής στην έρημο! Εκτός ολίγων εξαιρέσεων, όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε την βολή μας... ή το personal profit όπως θα έλεγε και στο βιντεάκι που προσπάθησα να παρακολουθήσω. Βασικά το monetary policy κάνει extend σε όλες τις προσωπικές μας επιλογές!

Να συνεχίσω; Σύμφωνα, πάντα λοιπόν με τον τύπο, η... Μακεδονία ΔΕΝ είναι ελληνική! Απλά εμείς οι Έλληνες είμαστε διεφθαρμένοι επειδή τείνουμε να συντηρίσουμε τους υπάρχοντες θεσμούς (56'25") Να αφήσουμε λοιπόν τους γυφτοσκοπιανούς στην ησυχία τους και να τους στέλνουμε και κάνα εμβασματάκι για τα δικά τους τοκολύσια!

Και να μην πω τίποτα για την τεχνολογία που τόσο εκθειάζει! Ακόμα όμως δεν πιάνω πως θα περνούσαμε από την αλχημεία στη χημεία αν κάποιος δεν ήθελε να βγάλει κάνα φράγκο παραπάνω... πως θα είχαμε το internet σήμερα αν δεν ήταν για τις στρατιωτικές ανάγκες των ΗΠΑ πριν από 40 χρόνια...

Ενοχλήθηκε γιατί με κάθε ρομπότ που υπάρχει κάποιος χάνει την δουλειά του αλλά θέλει να πιστέψουμε ότι στην κοινωνία του θα δουλεύουν τα ρομπότ και εμείς θα τα κοιτάμε να μας ταΐζουν! Δεν μας φτάνει η έλλειψη παραγωγικότητος στην Ελλάδα, θέλει να φτάσουμε το απόλυτο μηδέν! Κάτσε κόσμε στο DEBT!

Και τώρα φτάνω στην critical ερώτηση: το βίντεο αναφέρεται ότι πρώτα επιστρατεύουν τους hitmen μετά τους jackals και μετά προχωρούν στην δολοφονία του ηγέτη προς γνώση και συμόρφωση... να υποθέσω ότι λόγω των φιλορωσικών διαθέσεων τις σημερινής κυβέρνησης βάλαμε πρώτα τους αντιεξουσιαστές, μετά τον Επαναστατικό Αγώνα, τώρα τους αγρότες και Κύριος οίδε ποιός άλλος έχει εξαγοραστεί για να τα κάνουν γυαλιά-καρφιά προκειμένου να ρίξουν την κυβέρνηση; Κόφτηκε τώρα ξαφνικά ο κόσμος για τον Αλέξη που πέταγε μπουκάλια στα περιπολικά!

Μια φορά πάντως, γνωστός μου που πήγε Καρδίτσα τελευταίως δεν είχε πρόβλημα με τα μπλόκα. Να κάνει άραγε η "ξεπουλημένη" τηλεόραση την τρίχα... τριχιά για να πέσει η κυβέρνηση και να βρουν ευκαιρία οι Τούρκοι να μας πάρουν και τίποτε άλλο; Σαράντα χρόνια τώρα έχουν κολλήσει στη μισή Κύπρο... τι στο καλό λήθαργος και αυτός!

Tony_Ts είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε, μην κοιτάς το δέντρο και χάνεις το δάσος. Δεν ξέρω με σιγουριά αν όντως ψάχνει για κορόιδα αυτός /αυτοί που έφτιαξαν το video, πιστεύω όμως πως αυτά που λέει για το νομισματικό σύστημα είναι σωστά.

Γρήγορες απαντήσεις / σχόλια στα λεγόμενά σου....
Το να εγκαταλείψεις τα εγκόσμια δεν είναι η μόνη δυνατότητα να εξαλείψεις το χρηματικό πάρε-δώσε. Η άλλη περίπτωση να το πετύχεις είναι να μην υπάρχει χρήμα / νόμισμα /αντίκρισμα για αγαθά και υπηρεσίες. Όταν / αν συμβεί ποτέ αυτό, το φαγητό / σπίτι / υπηρεσίες που θα σου παρέχονται θα είναι δωρεάν αφού κι εσύ θα παρέχεις τις δικές σου γνώσεις / υπηρεσίες δωρεάν. Η έννοια λοιπόν personal profit δεν θα υπάρχει και θα έχει αντικατασταθεί από το «συλλογικό» profit (όχι χρηματικό προφανώς – αφού ούτως ή άλλως το χρήμα δεν θα υφίσταται). Δεν βρίσκω το λόγο να μην έχει ο καθένας το προσωπικό του βόλεμα σε μια κοινωνία στην οποία η πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες θα είναι ελεύθερη για όλους.

Πάμε και στη Μακεδονία... Σε μια κοινωνία που δεν υπάρχει ο όρος του χρήματος ή του ανταλλάγματος, δεν υπάρχει και η έννοια του πολέμου. Σκέψου το! Για ποιο λόγο να θέλει κανείς να «κατακτήσει» κάποιο έδαφος; Αφού τα αγαθά του «άλλου εδάφους» θα του παρέχονται ούτως ή άλλως ελεύθερα και χωρίς να χρειαστεί να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Σε αντιδιαστολή με την παρούσα κατάσταση, είναι σαν να έρθω να σε «πολεμήσω» για να κατακτήσω τον αέρα που φυσάει γύρω από το σπίτι σου. Ούτως ή άλλως ο ίδιος αέρας θα έρθει και σε εμένα, οπότε για ποιο λόγο να ασχοληθώ ιδιαίτερα; Φαντάζομαι αντιλαμβάνεσαι πως όλοι οι πόλεμοι που γινόντουσαν και γίνονται δεν βασίζονται σε ιδεολογίες αλλά στο χρήμα. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές μια χώρας, είτε ονομάζονται εύφοροι κάμποι, είτε κοιτάσματα πετρελαίου είτε οτιδήποτε άλλο βασίζεται σε πρώτες ύλες, ακριβώς επειδή οι πρώτες ύλες μεταφράζονται σε χρήματα, είναι πόλος έλξης καθώς οι άνθρωποι έχουμε ριζωμένη μέσα μας την φιλοσοφία της συλλογής του χρήματος αφού αυτό είναι απαραίτητο για την βόλεψή μας όπως αναφέραμε παραπάνω. Αν μπορούμε να έχουμε τη βόλεψή μας ούτως ή άλλως ποιος λόγος πιστεύεις πως υπάρχει για να μπούμε στην καθόλου ευχάριστη διαδικασία του πολέμου; Ή ακόμα και της κλοπής ή του φόνου ή....ή....ή .... ;; Και κάτι ακόμα... Για ποιο λόγο να υπάρχουν τα σύνορα και τα όρια κρατών σε μια κοινωνία που τα αγαθά και οι υπηρεσίες ανταλλάσσονται ελεύθερα και χωρίς ανταλλάγματα; Έχεις σιτάρι, σου δίνω ντομάτες. Έτσι απλά!

Ανώνυμε ντροπή σου να κάνεις τέτοιες ερωτήσεις! Και είσαι κι άνθρωπος που έχει σχέση με την τεχνολογία / υπολογιστές. Η απάντηση σε αυτά σου τα ερωτήματα είναι απλή και βασίζεται στον ίδιο λόγο για τον οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε το Open Source... αλλά και η εθελοντική εργασία. Ή με πιο απλά λόγια, η θέληση των ανθρώπων να προσφέρουν και να βοηθούν αλλήλους. Τα παραδείγματα δεν είναι μόνο αυτά που ανέφερα. Αν το παρατηρήσεις θα βρεις καθημερινά παραδείγματα. Αν το πάω και λίγο πιο προσωπικά, ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο προγραμματισμού σε C που έλαβα δωρεάν πριν από αρκετά ομολογουμένως χρόνια, αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θέλουν να βοηθούν αλλήλους κι ακριβώς για αυτό θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις, ακόμα κι αν δεν υπάρχει η έννοια του προσωπικού κέρδους ή του χρήματος. Αν θέλω να βλέπω τους αγαπημένους μου ανθρώπους που βρίσκονται πολύ μακρυά, θα εφεύρω την τηλεμεταφορά.

Όσο για τις μηχανές που (θα) μας βοηθούν, δεν πιστεύω πως θα καθόμαστε να τις κοιτάμε. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί οι μηχανές να φτιάχνουν μηχανές αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα (και δεν ξέρω αν θα φτάσουμε) στο σημείο που οι μηχανές να σχεδιάζουν και να ανακαλύπτουν άλλες μηχανές. Τέλος, στους ανθρώπους μας αρέσει η τεμπελιά, αλλά μήπως μας αρέσει για καθαρά ψυχολογικούς λόγους; Γιατί μας έμαθαν ότι ΠΡΕΠΕΙ να δουλεύουμε οπότε όταν βρίσκουμε ευκαιρία να τεμπελιάσουμε, το κάνουμε ως μια μικρή και προσωπική επανάσταση; Δεν πιστεύω πως θα ήταν το ίδιο, αν από γέννησης μαθαίναμε πως δεν είναι απαραίτητο να εργαζόμαστε, με τη σημερινή έννοια. Αντιθέτως αν μαθαίναμε πως όλοι, ακόμα κι από μικροί, μπορούμε να βοηθάμε σε απλά και σύνθετα πράγματα –αν θέλουμε- κανείς δεν θα είχε την φιλοσοφία «εγώ τι θα κερδίσω» αφού από τη συνεισφορά σε μια κοινότητα όλοι βγαίνουν κερδισμένοι και συνεπώς κι αυτονόητα κι εγώ.

Προσωπικά μιλώντας, μετά από μερικές μέρες τεμπελιάς, έχω όρεξη να βοηθήσω, να παράγω να εξελιχθώ και να κάνω κάτι ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΙ. Πιστεύω πως είναι κι άλλοι άνθρωποι έτσι!

Η παρούσα κυβέρνηση αλλά κι αρκετές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια χαρά συμπλέουν (συνέπλεαν) με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και μην απατάσαι, το κεφάλαιο δεν έχει χρώμα, κόκκινο, μπλε, πράσινο. Όσο η παραγωγή του φυσικού πλούτου (τροφή, υλικά αγαθά κλπ) θα απαξιώνεται, όσο περισσότερο ο κόσμος θα λειτουργεί στον μικρόκοσμό του (την οικογένειά μου και τίποτα άλλο π.χ.), όσο θα αφήνουμε το μυαλό μας ανενεργό μπροστά σε μια οθόνη ή σε ένα παιχνίδι, όσο θα λειτουργούμε με τη φιλοσοφία «τι κερδίζω εγώ», τα σχέδια της πλουτοκρατίας κρατούν καλά και δεν έχουν να φοβούνται από φιλορωσσικές ή φιλο-οτιδήποτε κυβερνήσεις. Αυτά είναι πολύ μικρές κι ανούσιες λεπτομέρειες. Το βασικό είναι να γίνουμε μη σκεπτόμενα ρομπότ που δεν θα έχουμε την κρίση ώστε να σκεφτούμε και να απορρίψουμε τα κακώς κείμενα αλλά αντιθέτως θα τα υποστηρίζουμε σθεναρά. Άνθρωπος χωρίς κριτική ικανότητα, δε μπορεί να επιλέξει μεταξύ δύο καταστάσεων, με αποτέλεσμα να γαντζώνεται και να υποστηρίζει την υπάρχουσα, επιβεβαιώνοντας την παλαιότερη διαφήμιση της Χλωρίνης Κλινέξ με το ρητό «Αυτή ξέρω, αυτή εμπιστεύομαι» στο οποίο προσθέτω «... γιατί κι άλλη να μου δοθεί δεν μπορώ να την κρίνω και να αποφασίσω».

Μια που το ανέφερες πάντως, δεν υπάρχει κάτι πιο σίγουρο ότι τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης (ΜΜΕ) υπάρχουν όχι για να ενημερώνουν αλλά για να τραβούν την προσοχή των ανθρώπων μακριά από εκεί που πρέπει να είναι.

Ανώνυμος είπε...

Αφού είδα το συγκερκιμένο βίντεο καθώς και τα άλλα δύο βίντεο που συνδέονται με αυτό (όπως και μερικά ακόμη που σχετίζονται με το χρηματικό σύστημα), μπορώ πλέον να εκφέρω άποψη.

Οπότε :
1. Ως προς το χρηματικό σύστημα, νομίζω ότι κανείς, με στοιχειώδεις γνώσεις οικονομικών, μπορεί να ανφισβητήσει ότι όσα λέγονται έχουν βάση.
2. Εφόσον λοιπόν το χρήμα, με την έννοια του πλούτου, αφού αναπαριστά αξία, συγκεντρώνεται στα χέρια κάποιων, είναι προφανές ότι αυτοί αποκτούν δύναμη, διότι ως γνωστόν money makes the world go round !
3. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο, αυτοί που συγκεντρώνουν το χρήμα και τη δύναμη στα χέρια τους, να θέλουν να τη διατηρήσουν και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρήσουν το status quo, οπότε οποιαδήποτε αλλαγή και δη αλλαγή νοοτροπίας να είναι δυνητικά επικίνδυνη και άρα αποτρεπτέα.
4. Η νοοτροπία αλλάζει μόνο όταν ανακαλύψουμε ότι έχουμε επιλογή και μπορούμε να κάνουμε αυτό που παρορμητικά και μηχανιστικά φαίνεται το αναμενόμενο ή κάτι άλλο που απαιτεί όμως σκέψη και μάλιστα κριτική και επιπλέον αποδοχή της επιλογής. Αν λοιπόν είμαστε προσηλωμένοι σε συγκεκριμένη προσπάθεια ή αποπροσανατολισμένοι απο το να αναγνωρίζουμε τις επιλογές μας, τότε είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να επιλέξουμε και κατ΄επέκταση να κάνουμε κάτι διαφορετικό απο το αυτό που μηχανιστικά αναπαράγουμε.
5. Πριν φτάσουμε στην ουτοπική κοινωνία που ευαγγελίζεται το βίντεο, πρέπει να περάσουμε από την ιδέα από τη δική μας μικρόφουσκα (μικρόκοσμος + φούσκα = μικρόφουσκα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο μικρόκοσμος του καθενός είναι κάτι περισσότερο από μικρόφουσκα, όταν είναι μάλλον προδιαγεγραμμένο ότι θα σκάσει μια μέρα στα μούτρα μας!).
6. Ακόμη κι αν κάποτε υπάρξει αυτή η κοινωνία, το μόνο σίγουρο είναι ότι απο μένα δεν θα υπάρχει ούτε σκόνη ! Αυτό όμως που μπορώ να κάνω και να δω τα αποτελέσματα του στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτω σε αυτό το σύμπαν είναι να αλλάξω τον τρόπο που εγω συμπεριφέρομαι και σιγά σιγά η αλλαγή θα περάσει στο κοινωνικό περιβάλλον μου, στα παιδιά μου, στους φίλους μου κλπ.

Συμπέρασμα : Δεν ξέρω αν πραγματοποιούνται όλα όσα αναφέρονται στο βίντεο, ξέρω όμως ότι πραγματοποιείται η αλλαγή νοοτροπίας, έστω αργά, αλλά σταθερά και νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα.

Ανώνυμε, όλα τα πράγματα είναι σχετικά σε αυτό τον κόσμο. Τίποτα δεν είναι μονοδιάστατο και όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Αντί άλλης απάντησης στα σχόλια σου περί φιλορωσικής κυβέρνησης, αντιεξουσιαστών, απώλειας εδαφικής κυριαρχίας κλπ άλλων απειλών, σε παραπέμπω στον Μεγάλο Αδελφό του Όργουελ, όπου είμαι σίγουρη ότι θα βρεις πειστικές απαντήσεις γιατί υπάρχουν ή εφευρίσκονται.

Και ναι, οι άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς την έννοια του προσωπικού ώφελους αρκεία να το μάθουν και να το επιλέξουν. Απλώς σήμερα είναι πολύ απορροφημένοι με άλλα πράγματα για να ασχοληθούμε με αυτό.

Αλήθεια γιατί θεωρείς ότι όποιος σκέφτηκε το Project venus θέλει να γίνει ηγέτης; Ζήτησε κάτι; Επέβαλε κάτι; Παίρνει λεφτά για όσα λέει; Και σε κάθε περίπτωση για να γίνει ηγέτης πρέπει να τον κάνουμε οι υπόλοιποι, οπότε δεν βλέπω το λόγο γιατί να την επωφεληθώ από τις ιδέες του χωρίς να του παραχωρήσω το προνόμιο του ηγέτη; Και αλήθεια ποιος είναι αυτός ο τύπος;

Και κλείνω με το αγαπημένο μου moto : Θέλω και πρέπει να πάω ανάποδα σε όλους τους μονόδρομους του μυαλού μου ! (και όχι δεν κινδυνεύω, γιατί η μόνη μετωπική που επαπειλείται ειναι αυτή με τη νοοτροπία μου και τις καθεστηκυίες ιδέες μου).