5 Μαΐ 2010

Αποπληθωρισμός – Λύση ή πρόβλημα;

Έχει πάρει το αυτί μου τις τελευταίες μέρες, πως θα ήταν προς το συμφέρον μας μια κατάσταση αποπληθωρισμού. Από όσο έχω κατανοήσει τα πράγματα όμως, κάτι τέτοιο είναι μάλλον τραγικά εις βάρος μας και θα προσπαθήσω να το αιτιολογήσω ευθύς αμέσως.

Όταν το κόστος των αγαθών (φαγητό, νερό κλπ) και των αξιών(σπίτι, οικόπεδο κλπ) ακολουθεί καθοδική πορεία, τότε μιλάμε για αποπληθωρισμό. Ένα πολύ απλό παράδειγμα: Έστω ότι με ένα ευρώ αγοράζουμε ένα ψωμί. Αν η τιμή του ψωμιού φτάσει τα 50 λεπτά (-50% πληθωρισμός) τότε με ένα ευρώ θα μπορούμε να αγοράσουμε δύο ψωμιά. Άρα, όποιος έχει μετρητά κερδίζει, ενώ όποιος έχει αξίες (οικόπεδο π.χ.) χάνει.

Μέχρι εδώ καλά. Σαν να φαίνεται πως ο αποπληθωρισμός είναι κάτι καλό αφού θα μπορούμε με τα ίδια χρήματα να κάνουμε περισσότερα.... Πάμε όμως να δούμε τι γίνεται με αυτούς που χρωστάνε (κάρτες, καταναλωτικά, στεγαστικά κλπ). Έστω ότι κάποιος έχει πάρει στεγαστικό δάνειο 100 ευρώ (μικροί αριθμοί για ευκολία σύγκρισης) κι αγόρασε ένα σπίτι αξίας 100 ευρώ. Με την ύπαρξη -50% πληθωρισμού, τότε το σπίτι θα έχει νέα αξία 50 ευρώ (αν θελήσει να το πουλήσει) και θα χρωστάει το δάνειο των 100 ευρώ. Αφού πλέον, όπως ανέφερα παραπάνω ένα ευρώ = δύο ψωμιά άρα 100 ευρώ που χρωστάει = 200 ψωμιά. Συνεπώς, παρά το ότι το χρέος παραμένει σταθερό στα 100 ευρώ, η πραγματική (αγοραστική) του αξία έχει ανέβει και είναι σαν να έχει διπλασιαστεί.

Στην πράξη; Η πτώση της τιμής των αγαθών κι αξιών, κατά πάσα πιθανότητα θα συμπαρασύρει και την πτώση ή έστω το πάγωμα των μισθών. Μια οικογένεια που έχει να εξοφλήσει στεγαστικό δάνειο, η αξία των χρημάτων που θα κληθεί να αποπληρώσει θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που έλαβε κι αν εδώ συνυπολογίσουμε και το επιτόκιο της τράπεζας τότε μάλλον θα είναι αδύνατη η αποπληρωμή του δανείου, ακόμα κι αν καταφύγει στην έσχατη λύση της πώλησης του ακινήτου, το οποίο όμως θα έχει μικρότερη αξία από αυτή που αγοράστηκε.

Καταλήγοντας, το ενδεχόμενο του αποπληθωρισμού είναι μάλλον τραγικό για όσους χρωστούν χρήματα, δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Υ.Γ. Τα παραδείγματα και οι επεξηγήσεις βασίζονται στην προσωπική κατανόηση των όρων. Αν δεν αποδίδω σωστά ή διατηρώ λανθασμένη άποψη για κάποια, παρακαλώ διορθώστε με. Ας μην ξεχνάμε, πως ο γράφων είναι απλά ένας διαχειριστής δικτύων ;-)

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →