21 Ιουλ 2010

Barcodes

Κατά την επίσκεψή μου στο Super Market για τις απαραίτητες προμήθειες, θυμήθηκα εκείνο το email που κυκλοφορεί, σύμφωνα με το οποίο τα τρία πρώτα νούμερα του barcode ενός προϊόντος, δηλώνουν τη χώρα προέλευσης. Αν και πρόσεξα ιδιαίτερα, όλα τα πράγματα που έβαζα στο καλάθι να ξεκινούν με τους αριθμούς 520, που σύμφωνα πάντα με το εν λόγω email αντιστοιχεί στην Ελλάδα, δε ξέχασα να ψάξω λίγο παραπάνω για το αν οι ισχυρισμοί του email είναι σωστοί.

Σύμφωνα με τα ευρήματά μου, τα όσα γράφονται στο email δεν είναι ψευδή, αλλά ούτε και πλήρως αληθή. Κάθε χώρα έχει τον δικό της οργανισμό απόδοσης barcodes, στον οποίο αντιστοιχεί ένας τριψήφιος αριθμός, που είναι ουσιαστικά τα τρία πρώτα ψηφία του barcode. Τα υπόλοιπα ψηφία ενός barcode αποδίδονται από τον εκάστοτε εθνικό οργανισμό. Ενώ λοιπόν τα τρία πρώτα ψηφία ενός barcode μας δηλώνουν ποιος εθνικός οργανισμός απέδωσε το συγκεκριμένο barcode, δεν μας δηλώνουν που κατασκευάστηκε το προϊόν. Για παράδειγμα, έστω ότι μια εταιρία στην Ολλανδία κατασκευάζει οδοντόκρεμες οι οποίες εισάγονται στην Ελλάδα ως πρώτη ύλη, δηλαδή ασυσκεύαστες. Η ελληνική εταιρία εισαγωγής, έχει ζητήσει barcode από τον ελληνικό οργανισμό απόδοσης barcode, τον οποίο έχει λάβει και τυπώνει πάνω στις συσκευασίες των προϊόντων της. Συνεπώς το barcode είναι μεν ελληνικό, αλλά το προϊόν δεν έχει κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω πως, ενώ το κάθε barcode μπορεί να μας δώσει μια ένδειξη για την προέλευση του προϊόντος, δε μπορεί να μας την πιστοποιήσει.

Ενδιαφέροντες σύνδεσμοι:

Παραδείγματος χάριν, κάντε αναζήτηση στον πρώτο και στο τρίτο σύνδεσμο, με βάση τον GTIN το barcode 5202178001116

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →