19 Σεπ 2012

Otenet και συνεργοί στο «έγκλημα» με όνομα SPAM


Το πρόβλημα των SPAM είναι γνωστό κι επίπονο, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο. Ο βασικότερος λόγος που η email διεύθυνσή μας βομβαρδίζεται καθημερινά από δεκάδες άχρηστα μηνύματα, είναι συνήθως η λανθασμένη χρήση της από εμάς αλλά και από τους φίλους, γνωστούς και συνεργάτες μας και είναι απαραίτητο να κάνουμε συγκεκριμένες ενέργειες για να την προστατεύουμε. Εκτός όμως από όλα αυτά τα γνωστά, έρχεται τώρα να προστεθεί σε αυτό το μεγάλο παζλ κι ένας άλλος αστάθμητος παράγοντας.... ο «Αρτέμης»

Οι πάροχοι Internet, μαζί με την υπηρεσία που προσφέρουν στους πελάτες τους, συνηθίζεται να προσφέρουν και πρόσβαση σε μια ή περισσότερες διευθύνσεις email, που αποδίδουν αυτόματα στους δεύτερους. Από το 1996 που έκανα την πρώτη μου σύνδεση στο Internet, κάθε φορά μου απέδιδαν και μια διεύθυνση email, την οποία άλλοτε χρησιμοποιούσα κι άλλοτε όχι. Συνήθως προτιμούσα τις διευθύνσεις email που δεν ανήκουν στον πάροχο internet και τις οποίες μπορούσα να συνεχίσω να χρησιμοποιώ ακόμη κι αν άλλαζα πάροχο internet. Έχω χρησιμοποιήσει λοιπόν αρκετούς παρόχους κι ορισμένους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και μου έχουν αποδοθεί από αυτούς διάφορες email διευθύνσεις, αλλά αυτό το απερίγραπτο που συμβαίνει επί του παρόντος μου είναι δύσκολο να το «καταπιώ» κι αντί αυτού προτιμώ να το «βγάλω από μέσα μου» και να το τοποθετήσω στο ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, υπηρεσίες internet μου παρέχει η Otenet. Όπως συνήθως, έτσι και τώρα δεν χρησιμοποιώ καθόλου τις υπηρεσίες email που μου παρέχει. Για την ακρίβεια, δε θυμάμαι καν ποια είναι η email διεύθυνση που μου έχουν αποδώσει κι όπως είναι φυσικό, αφού δεν τη θυμάμαι, δεν τη δίνω ή την έχω δώσει και σε κανέναν. Συνδέομαι παρόλα αυτά στο connx tools, σχεδόν καθημερινά, για την αποστολή SMS σε συγκεκριμένους πολύ κοντινούς μου ανθρώπους. Παρά το ότι λοιπόν η διεύθυνσή μου δεν είναι γνωστή σε κανέναν, πέραν της Otenet φυσικά, έχει ξεκινήσει να δέχεται, σε σχεδόν καθημερινή βάση, ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Αναρωτιέμαι λοιπόν, πως είναι δυνατόν να «πέσει στα χέρια» τρίτων μια ηλεκτρονική διεύθυνση που είναι καταχωρημένη μόνο στο σύστημα του παρόχου που την προσφέρει! Και μάλιστα, κρίνοντας από τους αποστολείς των SPAM, έχει πέσει στα χέρια ελληνικών εταιριών και μόνο, αφού δε δέχομαι καθόλου τα συνηθισμένα SPAM όπως viagra, cazino κλπ!

Στο σημείο αυτό και με τα δεδομένα που έχω στα χέρια μου, μπορώ να σκεφτώ δύο πιθανά σενάρια

  1. Η Otenet έπεσε θύμα Hacking και διέρρευσε η βάση δεδομένων τους με τα στοιχεία πελατών, ένα εκ των οποίων είναι το email
  2. Η Otenet παρέχει οικειοθελώς τις email διευθύνσεις των πελατών της σε τρίτους, έναντι κάποιου αντικρίσματος (το να το κάνει αφιλοκερδώς το αποκλείω)

Επειδή όμως δεν έχω λάβει κανένα διαφημιστικό με άλλους τρόπους, όπως π.χ. με SMS ή ταχυδρομικά, στοιχεία που επίσης έχει η Otenet και θα μπορούσαν να είχαν πέσει στα χέρια των Hackers, θεωρώ πως το πρώτο σενάριο είναι λιγότερο πιθανό.

Κι επειδή η Otenet είναι ο μισός συνένοχος και θα ήταν άδικο να σέρνω τα εξ’ αμάξης μόνο σ’ εκείνη, παραθέτω παρακάτω και τους υπόλοιπους συνεργούς στο «έγκλημα» που ονομάζεται SPAM. Η παρακάτω λίστα θ' ανανεώνεται κάθε φορά που θα λαμβάνω SPAM κι από νέα διεύθυνση/domain.
SPAM domain: pharmakeio-online.gr
SPAM domain: travelgreece365.gr
SPAM domain: clickareto.gr
SPAM domain: crazydeals.gr
SPAM domain: dreals.gr
SPAM domain: Bestofferz.gr
SPAM domain: atom.gr

Κι ένα ντισκλέιμερ... Επειδή όλα τα παραπάνω είναι αληθή και μπορούν ανά πάσα στιγμή ν' αποδειχθούν, πριν αποφασίσει η οποιαδήποτε εταιρία δει το domain της στην προσωπική μου λίστα SPAM Domain, να επικοινωνήσει μαζί μου για να μου ζητήσει «τα ρέστα» ή ν’ αφαιρέσω το domain της από τη λίστα, να έχει ήδη πρώτα εκείνη αφαιρέσει όλες τις email διευθύνσεις που έλαβε με «πλάγιο τρόπο», από τα συστήματά της (όχι μόνο τη δική μου, ΟΛΕΣ!). Αφού το κάνει και μου παρέχει ικανές διαβεβαιώσεις για αυτό, καθώς και μ’ ενημερώσει για τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε παράτυπα τις email διευθύνσεις, τότε πολύ ευχαρίστως ν’ αφαιρέσω το domain της από τη λίστα μου.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →