16 Απρ 2009

Υπηρεσίες σύντμησης URL - Λύση ή πρόβλημα;

Σε πολλά sites, υπηρεσίες ή ακόμα και κινητά τηλέφωνα ή άλλες φορητές συσκευές που συνδέονται στο internet, υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά το μέγιστο μήκος μια διεύθυνσης internet. Οι υπηρεσίες σύντμησης διευθύνσεων καλούνται να λύσουν αυτό το πρόβλημα μετατρέποντας μια μεγάλη διεύθυνση σε μικρότερη. Για να γίνω πιο παραστατικός ας δούμε τις παρακάτω διευθύνσεις, και οι δύο σύνδεσμοι, οδηγούν στο ίδιο ακριβώς σημείο:

  1. http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=39.283294,23.642578&spn=11.999863,19.775391&z=6
  2. http://tinyurl.com/cst8lj
Η διαδικασία αυτή υιοθετήθηκε επειδή ορισμένα sites παρήγαγαν δυναμικά εξαιρετικά μεγάλες διευθύνσεις internet (URL) η οποίες κατά την αντιγραφή τους ή την εισαγωγή τους σε email, sms κλπ, κοβόντουσαν με αποτέλεσμα να παύουν να είναι έγκυρες. Είναι σαφώς πιο εύκολο να γράψεις μια διεύθυνση με 25 χαρακτήρες αντί 82 όπως στο παράδειγμα παραπάνω. Αυτή η διαδικασία όμως εγκυμονεί κινδύνους και για τον τελικό χρήστη (αυτόν που θα πατήσει πάνω σε ένα συντετμημένο σύνδεσμο) αλλά κι αυτόν που θα τον δημιουργήσει και θα τον διακινήσει αρχικά.

Το πρόβλημα για τον τελικό χρήστη είναι πολύ εύκολο να το καταλάβουμε. Απλά δεν ξέρουμε σε ποιο site θα μας πάει ο σύνδεσμος. Σίγουρα μας έχει τύχει φορές να ακολουθήσουμε έναν σύνδεσμό μιας υπηρεσίας σύντμησης διευθύνσεων internet(π.χ. tinyurl.com) και να βρεθούμε σε κάποιο site που δε σχετίζεται με αυτό που περιμέναμε ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο άλλο κακόβουλο. Το πρόβλημα για το ίδιο το link είναι πως αν χαθεί αυτή η ενδιάμεση υπηρεσία, τότε ο σύνδεσμος για το αρχικό site στο οποίο παραπέμπει η σύντμηση, έχει χαθεί για πάντα.

Η λύση για το πρόβλημα είναι σχετικά απλή. Χρησιμοποιούμε συντετμηνένες διευθύνσεις μόνο για πραγματικά τεράστια URLs. Και για τους περισσότερο καχύποπτους από εμάς, προτείνω το GreaseMonkey Script αυτόματης μετατροπής συντετμημένων διευθύνσεων σε κανονικές, που μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://userscripts.org/scripts/show/40582

Για όσους θέλουν να διαβάσουν αναλυτικές συζητήσεις ορίστε μερικοί σύνδεσμοι:
http://joshua.schachter.org/2009/04/on-url-shorteners.html
http://revcanonical.appspot.com/

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →