30 Απρ 2009

Gmail interface και προσωπικό domain name

Βρίσκω το interface και τις λειτουργίες του Gmail πολύ εξυπηρετικές. Η ομαδοποίηση των συζητήσεων, το πολύ καλό φίλτρο SPAM, οι λειτουργίες auto reply, η δυνατότητα πρόσβασης στα email μου όπου κι αν βρίσκομαι, τα φίλτρα και φυσικά η πανίσχυρη αναζήτηση είναι μερικά από τα χρησιμότατα χαρακτηριστικά που λατρεύω. Αυτοί είναι και οι λόγοι που διατηρώ ακόμα το email μου στο gmail και δεν έχω δημιουργήσει κάποιο email σε δικό μου domain name. Έψαχνα λοιπόν έναν τρόπο να μπορέσω να τα έχω και τα δύο: email διεύθυνση στο δικό μου domain μαζί με το Gmail interface.

Η λύση βρέθηκε χθες και παρέχεται από την ίδια τη Google. Ο τρόπος που περιγράφω παρακάτω, δίνει τη δυνατότητα να δρομολογήσουμε τα emails που διατηρούμε στα domain μας, στους server της Google ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε χρήση του Gmail interface. Πριν προχωρήσω όμως, θέλω να διευκρινίσω πως ακριβώς επειδή η αλληλογραφία μας δρομολογείται στους server της Google, δεν έχουμε τον απόλυτο έλεγχο. Επιπλέον, το Gmail έχει πολιτική κατά την οποία τα μηνύματα σκανάρονται αυτόματα, χωρίς να αποθηκεύονται Logs ή δεδομένα από τα μηνύματά μας, για να δημιουργηθούν και να προβληθούν δυναμικά οι διαφημίσεις του προγράμματος adsense. Τέλος, η περιγραφή αφορά την Google Apps Standard Edition.

Πρώρα από όλα θα πρέπει να δημιουργήσουμε έναν Google Apps λογαριασμό πηγαίνοντας εδώ. Μόλις ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία, θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε οι διαχειριστές του domain μας, τα email του οποίου θέλουμε να εκτρέψουμε. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: ανέβασμα συγκεκριμένης ιστοσελίδας στο domain ή μέσω της δημιουργίας CNAME στον DNS. Αφού ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, μετά θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα ακόλουθα MX records στο DNS με τις προτεραιότητες:

1 ASPMX.L.GOOGLE.COM.
5 ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
5 ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM.
10 ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM.
10 ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM.

Φροντίζουμε παράλληλα να διαγράψουμε τυχόν άλλα MX records. Είναι σημαντικό να πω πως μετά από αυτή την τροποποίηση, η αλληλογραφία θα παραδίδεται πλέον στους Google mail servers.

Το τελικό στάδιο, είναι να δημιουργήσουμε τους χρήστες, τα mailbox και ποιος θα έχει πρόσβαση σε ποιο. Για να δημιουργήσουμε τους χρήστες κάνουμε κλικ στην καρτέλα User Accounts και μετά στο Create a new user, δηλώνουμε κάθε χρήστη, την διεύθυνση email του και τον κωδικό του. Όταν δημιουργήσουμε τον χρήστη έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κλικ πάνω του και να δημιουργήσουμε Nicknames (Aliases), δηλαδή κι άλλες email διευθύνσεις που θα δρομολογούνται στο ίδιο malbox του χρήστη.

Τελευταία και προαιρετική ρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια εύκολη διεύθυνση, π.χ. http://webmail.example.com, στην οποία θα μπορούμε να κάνουμε login για να βλέπουμε την αλληλογραφία μας. Η ρύθμιση αυτή βρίσκεται στο Dashboard του Google Apps, κάτω από την επιλογή Email. Αφού αποφασίσουμε το URL που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κι ένα CNAME στο DNS που να δείχνει στο ghs.google.com

Η υπηρεσία είναι τώρα πλήρως ενεργοποιημένη κι έτοιμη για χρήση :) Καλό messaging :)

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →