21 Δεκ 2009

Codec error: Use Windows Media Player

Όσοι ανάμεσά μας είναι «πειρατές» ξέρετε, αυτοί οι σκοτεινοί τύποι με το γάντζο στο χέρι και το ένα μάτι καλυμμένο (παρεμπιπτόντως πιο γελοία απόδοση δε θα μπορούσαν να είχαν βρει), σίγουρα θα έχουν συναντήσει το μήνυμα Codec error: Use Windows Media Player σε κάποια ταινία που θα κατέβασαν. Τι σημαίνει αυτό το μήνυμα τελικά;

Πρόκειται ουσιαστικά για κατάλληλα κωδικοποιημένο Video που στην προσπάθειά μας να το αναπαράγουμε, εμφανίζει το παραπάνω μήνυμα για να μας ξεγελάσει να χρησιμοποιήσουμε το Windows Media Player. Χρησιμοποιώ τη λέξη «ξεγελάσει» γιατί πρόκειται για επίθεση που βασίζεται στα κενά ασφαλείας του Windows Media Player. Όταν προσπαθήσουμε να αναπαράγουμε την ταινία και το λειτουργικό μας δεν είναι «μπαλωμένο» με τις ενημερώσεις του, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μολυνθεί ο υπολογιστής μας με ιό ή κάποιο malware. Κατά την αναπαραγωγή, ο Windows Media Player προσπαθεί να κατεβάσει τον κατάλληλο Codec από το Site που του υποδεικνύεται μέσα από το αρχείο του Video, το οποίο Site μπορεί να είναι μολυσμένο, ή το αρχείο που θα κατέβει να μολύνει τελικά τον υπολογιστή μας. Έχω δει και περιπτώσεις που ανοίγει αυτόματα ο browser σε μια σελίδα που μοιάζει να είναι της Microsoft και μας προτρέπει να κατεβάσουμε κάποιο εκτελέσιμο αρχείο, για να ενημερωθούν οι Codecs του συστήματός μας. Ούτε το Site ούτε το αρχείο έχουν φυσικά καμία σχέση με τη Microsoft.

Για λόγους ασφαλείας, είναι καλή πρακτική να μην χρησιμοποιούμε τον Windows Media Player. Αντί αυτού μπορούμε να κάνουμε χρήση άλλων δωρεάν Media Players όπως για παράδειγμα ο πολύ καλός VLC media player ή ο Media Player Classic οι οποίοι είναι και οι δύο Open Source. Κι αν συναντήσετε κάποιο Video που σας βγάζει το μήνυμα Codec Error Use Windows Media Player, απλά διαγράψτε το. Αν το ανοίξατε με το Windows Media Player, καλό θα ήταν να κάνετε εκτενή έλεγχο του υπολογιστή σας για κακόβουλα προγράμματα.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →