24 Δεκ 2009

hMailServer - Δωρεάν mail server για Windows

Πρόσφατα ανέλαβα ένα έργο το οποίο είχε ανάγκη να επικοινωνήσει με έναν εσωτερικό mail server για διομολόγηση μηνυμάτων εντός του τοπικού δικτύου. Υπό άλλες συνθήκες, η λύση θα ήταν εξαιρετικά απλή, με τη χρήση ενός μηχανήματος με λειτουργικό Linux, στο οποίο περιλαμβάνεται αυτή η λειτουργία out of the box (qmail). Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σε περιβάλλον Windows.

Η αρχική μου προσέγγιση ήταν με τη χρήση του MDaemon της Alt-N Technologies που διαθέτει και δωρεάν έκδοση του προγράμματος, με κάποιους περιορισμούς φυσικά. Κανένας περιορισμός του προγράμματος δεν με «περιόρισε» εκτός από την προσθήκη της «υπογραφής» του Server σε κάθε μήνυμα που διακινούσε. Με ενοχλούσε η ιδέα ότι όποιος λάμβανε ένα email που θα είχε δρομολογηθεί από τον MDaemon θα περιείχε το ενοχλητικό υποσέλιδο με τις διαφημιστικές πληροφορίες του Server.

Μετά από εκτενή αναζήτηση ανακάλυψα τον hMailServer. Πρόκειται για ένα software που διατίθεται δωρεάν (Open Source οι εκδόσεις πριν την 5.0, Closed Source μετέπειτα) και πραγματοποιεί όλες τις βασικές λειτουργίες που χρειάζομαι (POP3, SMTP, SMTP relay to another host) αλλά και πιο εξεζητημένες όπως π.χ. Antispam, Antivirus, Auto-Ban, Server-Side Rules κλπ. Με μια πρώτη επαφή, έχω μείνει πλήρως ικανοποιημένος από τη λειτουργία του, αλλά και από το πολύ εύχρηστο interface. Υποστηρίζει σύνδεση με βάση δεδομένων (Microsoft SQL Server, PostgreSQL και MySQL) για την καταγραφή των κινήσεων, ενώ τα emails, αυτά καθαυτά, αποθηκεύονται ως MIME αρχεία στο δίσκο.

Για την εγκατάστασή του θα χρειαστείτε λειτουργικό σύστημα Windows 2000 ή ανώτερο και μια βάση δεδομένων Microsoft SQL Server, PostgreSQL ή MySQL. Αν δεν έχετε κάποια βάση διαθέσιμη τότε το πακέτο περιλαμβάνει την Microsoft SQL Server Compact.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

3 σχόλιο(α):

DimGks είπε...

καλησπέρα

Διάβασα για ατον hmailserver και αποφάσισα να τον εγκαταστήσω.
Μήπως γνωρίζεις πως μπορώ να έχω Archival δηλ όποιο mail μπαίνει ή βγαίνει να γίνεται αυτόματα forward σε έναν άλλο λογαριασμό


Ευχαριστώ,

Δημήτρης

Για απάντηση dimgks@gmail.com

Tony_Ts είπε...

Δημήτρη, θα το κοιτάξω αύριο εκεί που το έχω στήσει και θα σου απαντήσω.

Tony_Ts είπε...

Στην έκδοση 4.4.4 που χρησιμοποιώ υπάρχει μια επιλογή να προωθούνται αντίγραφα των εισερχομένων κι εξερχομένων σε μια άλλη email διεύθυνση. Η επιλογή αυτή ονομάζεται Mirror και βρίσκεται:
Settings - Advanced - Mirror