24 Αυγ 2010

Πόση ηλεκτρική ενέργεια (ρεύμα) καταναλώνει ένας υπολογιστής;

Clean EnergyΑντιθέτως με όσους θεωρούν πως η οικολογία είναι μόδα, πιστεύω πως η οικολογία είναι μια αναγκαιότητα όχι για τον πλανήτη, αλλά για εμάς αποκλειστικά, γιατί ως γνωστόν ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και χωρίς τους ανθρώπους. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένας τρόπος να συμβάλλουμε στην προστασία του σπιτιού μας που ονομάζεται Γη, δεδομένου πως στην εποχή που ζούμε, η ενέργεια δεν παράγεται με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Ειδικά στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βασίζεται σε ρυπογόνες μονάδες παραγωγής, που λειτουργούν με λιγνίτη. Δύο ακόμα λόγοι για να προσπαθούμε να εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια είναι αφενός το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της κι αφετέρου ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που έχει επιβληθεί.

Ενώ ο περισσότερος κόσμος θεωρεί, χωρίς να κάνει λάθος, πως οι συσκευές με τις μεγαλύτερες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα κλιματιστικά, οι ηλεκτρικές κουζίνες κλπ, όσο κι αν σας φανεί παράξενο, οι μοντέρνοι υπολογιστές που διαθέτουν ισχυρούς κεντρικούς επεξεργαστές κι αντίστοιχης ισχύος επεξεργαστές γραφικών, συμβάλουν σημαντικά στη συνολική κατανάλωση ενέργειας του σπιτιού ή της επιχείρησής μας. Ενδεικτικά, ένας σύγχρονος υπολογιστής μικρομεσαίας κατηγορίας, καταναλώνει κατά μέσο όρο 100Watt ηλεκτρικής ενέργειας όταν τον χρησιμοποιούμε. Αν αφήσουμε αναμμένο αυτόν τον υπολογιστή για οκτώ ώρες κάθε μέρα, σε 30 ημέρες θα μας στοιχίσει:
0,1kW X 8h X 30d X 0,08761€/kWh = 2,10 ευρώ (ο υπολογισμός γίνεται με τιμή kWh 0,08761 για καταναλώσεις από 800 - 1600kWh το τετράμηνο σύμφωνα με τις χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ) Κατά συνέπεια, σε επίπεδο λογαριασμό τετραμήνου το κόστος ανέρχεται στα 8,41 ευρώ, μη συμπεριλαμβάνοντας τον ειδικό φόρο.

Οι παραπάνω μετρήσεις είναι κατά προσέγγιση με βάση τα όσα έχω διαβάσει για τις επιμέρους καταναλώσεις των εξαρτημάτων ενός υπολογιστή. Επειδή όμως η θεωρία από την πράξη πολλές φορές απέχουν (πολύ), κι επειδή ήθελα να βεβαιωθώ πως είναι όντως έτσι τα πράγματα, προμηθεύτηκα έναν μετρητή κατανάλωσης. Σύμφωνα λοιπόν με τις μετρήσεις που πήρα με τη συγκεκριμένη συσκευή έφτιαξα τον παρακάτω πίνακα:

Υπολογιστής

CPU / GPU

Idle

Full load

Dell Optiplex GX620

Intel Pentium 4 3,4GHz
Intel 82945G Chipset

65 Watt

118 Watt

Custom

Intel Core 2 Duo
ATI HD 5850

80 Watt

240 Watt








Συνεπώς, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, καταναλώνει κατά προσέγγιση 80-100 Watt ενέργειας, δηλαδή 0,08 - 0,1 kWh (κιλοβατώρα).

Σχετικοί σύνδεσμοι:  Tom's Energy Efficiency Guide

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →