5 Ιουν 2009

«Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» από την 1η Ιουλίου

Υπεγράφη από τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ η κοινή απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων.

Από την 1η Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τοποθετούν φωτοβολταϊκά συστήματα έως 10 kw σε κτιριακές εγκαταστάσεις κατοικιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα διασυνδεδεμένα νησιά.

Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» που θα ισχύσει από 1η Ιουλίου 2009, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού, με ευνοϊκά κίνητρα και απλές διαδικασίες, ως εξής:

* Παρέχεται σταθερή τιμή της παραγόμενης ενέργειας 0,55 ¤/kwh για 25ετια ανά εγκατάσταση (αναπροσαρμοζόμενη στο 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή ή στο 140% της μέσης οριακής τιμής του συστήματος). Από 2012 προβλέπεται μείωση της τιμής για τις νέες εγκαταστάσεις, σταθερή επίσης για 25ετία.
* Για την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο Δίκτυο γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για τις ανάγκες του κυρίου του φωτοβολταϊκού.
* Οι διαδικασίες για τον πολίτη - παραγωγό - καταναλωτή είναι απλές και γρήγορες μέσω των τοπικών υπηρεσιών ΔΕΗ και του λογαριασμού ηλεκτρικής ρεύματος.
* Δεν απαιτείται καμία αδειοδότηση υπουργείου Ανάπτυξης ? ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
* Δεν υπάρχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων έναρξης εργασιών, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση, ΚΒΣ, ΦΠΑ, φορολογία εισοδήματος).

Πηγή Ημερησία

Για το ίδιο θέμα η Express αναφέρει

Υπεγράφη η απόφαση για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Υπεγράφη από τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου. Οι όροι εγκατάστασης, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Ανάπτυξης, θα οριστούν με νεώτερη απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργου Σουφλιά.

Το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες» δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιήσει την πράσινη ενέργεια τοποθετώντας φωτοβολταϊκά στη στέγη του για παραγωγή ηλεκτρισμού, με ευνοϊκά κίνητρα και απλές διαδικασίες. Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας στο δίκτυο είναι 0,55 ?/kwh για 25ετια ανά εγκατάσταση ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται για τις ανάγκες του κυρίου του φωτοβολταϊκού.

Αναφορικά με το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών που θα εφαρμοστεί από την ερχόμενη Δευτέρα το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί εξάλλου τους καταναλωτές ότι ορισμένοι επιτήδειοι έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες που δεν έχουν σχέση με το πρόγραμμα. Η επίσημη ιστοσελίδα είναι στη διεύθυνση www.allazoklima.gr , λειτουργεί ήδη από σήμερα για τους καταστηματάρχες και από την επόμενη Δευτέρα για το ευρύ κοινό.

Ευχαριστώ τον Δημήτρη που μου έστειλε την είδηση.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

1 σχόλιο(α):

Ανώνυμος είπε...

Πλέον τα φωτοβολταικα γίνονται υποχρεωτικά σε κάθε νέο σπίτι. Ο κόσμος όμως δεν ξέρω αν είναι ενημερωμένος επαρκώς σε σχέση με αυτά.