22 Ιουν 2009

Υπηρεσία ειδικών ελέγχων - Καταγγελίες Online

Διάβασα το άρθρο για το νέο site της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων του υπουργείου οικονομικών. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα της πραγματοποίησης online καταγγελίας εναντίον ατόμων που φοροδιαφεύγουν. Η είδηση με προβλημάτισε αρκετά οπότε σκέφτηκα να μοιραστώ αυτούς μου τους προβληματισμούς.

Αν επισκεφθώ ένα μεγάλο νυχτερινό μαγαζί και καταγγείλω ότι ενώ πήρα 3 ποτά, έλαβα απόδειξη για μόνο ένα (ή και κανένα), τι πιθανότητες έχουμε να λειτουργήσει σωστά το σύστημα, χωρίς "λαδάκι" στα "γρανάζια" του και αποδοθούν οι σωστές ποινές για το αδίκημα;

Αν είμαι ηλεκτρολόγος (και τσαπατσούλης) και ο κύριος Κακομοίρογλου, που είναι επίσης ηλεκτρολόγος, μου παίρνει όλους τους πελάτες γιατί είναι πιο σωστός στη δουλειά του, τι πιθανότητες υπάρχουν να επιζήσει επαγγελματικά αφότου τον καταγγείλω;

Οι γραμμές λοιπόν, είναι πολύ λεπτές και δυσδιάκριτες. Υπάρχουν τελικά δύο ειδών καταγγελίες. Αυτές που γίνονται για τα πολύ κραυγαλέα ζητήματα, τα οποία συνήθως μας κάνουν να αισθανόμαστε πολύ κορόιδα και οι οποίες δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και οι καταγγελίες που γίνονται από κακία επειδή ζηλεύουμε/ δε γουστάρουμε/ μισούμε τον διπλανό μας, ανταγωνιστή κλπ. Γιατί μη μου πείτε πως γνωρίζετε κάποιον πολύ καλό γιατρό, υδραυλικό κλπ που η δουλειά του είναι υπόδειγμα και να θέλετε να τον καταγγείλετε γιατί δεν θα το πιστέψω!

"Διαίρει και βασίλευε" λοιπόν η χρυσή τακτική. "Στρέψε τον έναν εναντίον του άλλου και θα βγούμε κερδισμένοι..." σκέφτονται κάποιοι. Αυτό που σκέφτομαι εγώ είναι πως αν δεν εξυγιανθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, οποιοδήποτε μέτρο και να εφαρμοστεί, θα είναι τελικά αναποτελεσματικό.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

6 σχόλιο(α):

ESKARINA είπε...

Εκτός από την αναποτελεσματικότητα του μέτρου, η οποία είναι δεδομένη, αφού τέτοιες καταγγελίες δεν θα μπορούν να στηρίξουν διοικητικές ή άλλες ποινές, ούτε να δημιουργήσουν φορολογική συνείδηση, όπως σωστά αναφέρεις δεν είναι απαραίτητο ότι στο δια ταύτα ο παραβαίνων πληρώνει. Όπως επίσης δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι καταγγελίες θα είναι και αληθινές.

Το σημαντικότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι το γεγονός ότι εκεί που έχει αποτύχει ο φοροελεγκτικός και -εισπρακτικός μηχανισμός, καλείται να δώσει λύση ο ... χαφιές να τον πω, ο ρουφιάνος να τον πω, πάντως όπως και να τον πω δεν θα είναι κολακευτικό!
Εφόσον η διοίκηση αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να ελέγξει και να επιβάλλει το νόμο, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επανασχεδιάσει το φορολογικό σύστημα, κατά τρόπο ώστε να μπορεί να το ελέγχει. Ή μήπως αυτό είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να αποφύγουμε, διότι άλλως πάει το "λαδάκι";;;

Το άλλο το καλό, το άκουσες ;;; Θα ανατεθούν σε ιδιωτικούς φορείς το ξεκαθάρισμα και η επιδίωξη των φορολογικών οφειλών, ή τουλάχιστον των ληξιπρόθεσμων! Την έννοια φορολογικό απόρρητο, την έχουν κατά νου οι "εγκέφαλοι" που τα σκέφονται αυτά ;
Και μια που το έθιξα ... ποιοί θα είναι αυτοί οι ιδωτικοί φορείς, πως θα λειτουργούν, ποιος θα τους ελέγχει, με ποιά κριτήρια θα τους ανατίθενται αυτές οι εργασίες (αν και γίνεται λόγος ότι θα καταθέτουν προτάσεις για τη βελτίωση μπλα μπλα μπλα του συστήματος)... Μήπως από τις εισπρακτικές των τραπεζών, πάμε και για τις εισπρακτικές του κράτους ;;; Να μην επαναφέρω το "λαδάκι" και σε αυτό το σκέλος του σχολίου μου, περιττεύει άλλωστε, διότι τα ευκόλως εννοούμενα, παραλείπονται !!!!

ESKARINA είπε...

Δες εδώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/22/1680420.htm και την απάντηση του Παπαθανασίου ... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε !!!

Tony_Ts είπε...

Νομίζει πως απευθύνεται σε ηλίθιους; Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δύο σημεία, το χαφιεδισμό και τις εταιρίες εισπράξεων. Πολλά χαζολογάκια για το πρώτο και σιωπή για το δεύτερο.

Κουίζ!
Πως λέγεται αυτός που νομίζει ότι απευθύνεται σε χαζούς και λέει βλακείες;

ESKARINA είπε...

πολιτικος ;

Ανώνυμος είπε...

to ypee.gr εχει ληξει σαν domain.. Ειναι προς πωληση... Αυτα ειναι.

Tony_Ts είπε...

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου Ανώνυμε! Ούτε τρία χρόνια δεν κατάφερε να επιζήσει η υπηρεσία;!;
Εκτός κι αν είναι άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα οργάνωσης, κάτι σαν αυτό που έπαθαν στο www.whitepages.gr πριν από κάποιο καιρό (1-2 χρόνια). Ξέχασαν (!) να πληρώσουν την ανανέωση του Domain Name whitepages.gr κι αφού ελευθερώθηκε, το κατοχύρωσε άλλος. Πέρασαν κάποιοι μήνες μέχρι να καταφέρουν να το πάρουν πίσω.

Πάντως, ψάχνοντας λίγο, βρήκα αυτή τη σελίδα http://government.gov.gr/%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7/%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD/ του υπουργείου οικονομικών στην οποία παρέχει σύνδεσμο για την Ειδική Γραμματεία ΥΠ.Ε.Ε (Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων). Στη νέα σελίδα που ανοίγει, αναφέρει ως email επικοινωνίας τις διευθύνσεις info@sdoe.gr και kataggelies@sdoe.gr αλλά το κορυφαίο θα το δείτε αν επισκεφτείτε το http://www.sdoe.gr/ !