19 Νοε 2009

Καταραμένο καλώδιο...

Σήμερα πάλευα με ένα Fujitsu Siemens AMILO Pa 1510 (φωτό)... Το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ήταν κομμένο καλώδιο οθόνης και συγκεκριμένα αυτό που ονομάζεται inverter cable (29GL50087-00), με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί η οθόνη.

Μετά από μιάμιση ώρα, κατάφερα να βρω πως ν' αποσυνδέσω και να ελευθερώσω την οθόνη ώστε να την αφαιρέσω εντελώς. Κατόπιν, έβγαλα τα καλώδια, τα μέτρησα με το πολύμετρο και διέγνωσα πως υπήρχε διακοπή σε δύο καλώδια. Την λύση του ανταλλακτικού, δεν ήθελα ούτε καν να την σκέφτομαι γιατί δεν έχω ακούσει και τα καλύτερα για την Fujitsu Siemens στην Ελλάδα. Αποφάσισα να επιδιορθώσω το καλώδιο, περνώντας δύο καλώδια εξωτερικά. Θαρραλέα απόφαση ομολογουμένως αφού το κάθε καλώδιο έχει πάχος το μισό σχεδόν από μια καρφίτσα και η λεπτοδουλειά που κλήθηκα να φέρω εις πέρας θα κρατούσε άλλη μιάμιση ώρα. Πέρασα τα δύο εξωτερικά καλώδια, κι αφού είχα κάνει τις κολλήσεις στα 3 από τα 4 άκρα,  καταστράφηκε το βυσματάκι στο τέταρτο άκρο. Άχρηστο πλέον το καλώδιο....

Ενοχλήθηκα πάρα πολύ! Ήμουν πολύ κοντά να δώσω λύση, αλλά τώρα για την αναζήτηση του πολυπόθητου καλωδίου, δεν το γλυτώνω το τηλεφώνημα στην αντιπροσωπεία ή /και την αναζήτηση σε καταστήματα στο internet...

Για την ώρα λέω να πάω την απαισιοδοξία για ύπνο αφού δεν προσφέρει τίποτα θετικό. Αύριο θα είναι άλλη μέρα (ελπίζω)...

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

5 σχόλιο(α):

Tony_Ts είπε...

Επειδή μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε άλλους, παραθέτω το τηλέφωνο:

Fujitsu Accessories
210 6898205

Ανώνυμος είπε...

γεια χαρά , εχω και γω το ίδιο προβλημα αλλα δε μπορω να βρω τροπο να φτασω στο καλωδιο που ειναι κάτω απο τη βαση της οθονης στο σταθερο μερος του υπολογιστη.
Εβγαλα το πληκτρολογιο αλλα τιποτα .
Δε βλεπω φως .
Μηπως μπορεις να με βοηθήσεις στο να βρω το δρομο προς το καλωδιο ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Tony_Ts είπε...

Καλησπέρα!

Έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που ασχολήθηκα με εκείνο το μηχάνημα, οπότε θα σε βοηθήσω με ότι θυμάμαι. Ένα είναι το σίγουρο... Οπλίσου με αρκετή υπομονή γιατί για να φτάσεις σε αυτό το καλώδιο θα πρέπει να κάνεις φύλο και φτερό όλο το Laptop!

Αρχικά θα πρέπει να αφαιρέσεις πλήρως την οθόνη από το υπόλοιπο μηχάνημα. Για να το κάνεις αυτό θα πρέπει να την ξεβιδώσεις. Από όσο θυμάμαι, θα πρέπει να φαιρέσεις το πλαστικό κάλυμα στο σημείο που είναι ο διακόπτης του ανάματος. Από κάτω είναι οι βίδες της οθόνης. Έχει επίσης βίδες και στην "πλάτη" εκτός από την από κάτω πλευρά. Κλείσε την οθόνη και κράτησέ το όρθιο και θα τις δεις.

Το δύσκολο σημείο είναι να βγάλεις το block της ψύκτρας του επεξεργαστή. Άπαξ κι αφαιρέσεις αυτό το κομμάτι μετά θα μπορέσεις να αποσυνδέσεις τα δύο καλώδια της οθόνης από τη μητρική. Υπάρχει επίσης κι ένα τρίτο μικρό καλώδιο που ανήκει στην κεραία του WiFi. Σημείωσε από που θα το αποσυνδέσεις γιατί έχει δύο σημεία που μπορεί να συνδεθεί.

Αφού ελευθερώσεις όλα τα καλώδια κι αφαιρέσεις πλήρως την οθόνη, θα πρέπει να ξεβιδώσεις το κάλυμα. Κάτω από τα λαστιχάκια που έχει σε 8 σημεία γύρω-γύρω υπάρχουν βίδες (αν δεν έχει και στα 8 έχει στα περισσότερα από αυτά). Εκτός από τις βίδες, θυμάμαι να έχει και κλιπ. Για τα κλιπ συνιστώ να χρησιμοποιήσεις κάποιο πλαστικό εργαλείο για να μη σημαδέψεις το κάλυμμα και φαίνεται άσχημα μετά. Όταν αφαιρέσεις το κάλυμα θα δεις μέσα μια πλακετούλα στο κάτω πλευρά της οθόνης. Εκεί συνδέεται το καλώδιο που σε ενδιαφέρει. Να θυμάσαι πως οι δύο άκρες του καλωδίου δεν είναι ίδιες, αλλά έχουν διαφορετικό βύσμα. Οπότε προσοχή όταν θα βάλεις το καινούργιο καλώδιο.

Προτείνω να σημειώνεις κάπου τι βγάζεις κι από που (βίδες, καλώδια κλπ) ώστε μετά να μπορέσεις να τα συνθέσεις πάλι. Είναι λίγο μπελαλίδικο. Τέλος να θυμάσαι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσεις πουθενά εκτενή βία ή δύναμη. Αν κάτι δεν βγαίνει σημαίνει πως είναι ακόμα βιδωμένο.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως...

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα
Σ΄ ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθειά σου . Τώρα τουλάχιστον ξέρω ότι πρέπει να λυθεί όλο το μηχάνημα.Πίστευα ότι θα λύσω μόνο την οθόνη για την σύνδεση με το inverter , και η άλλη άκρη του καλωδίου θα ήταν κάτω από το μαύρο πλαστικό κάλυμα και με κάποιο κόλπο θα άνοιγε και δεν θα είχε πολύ δυσκολία . Τώρα τα πράγματα φαίνονται δυσκολότερα αλλά θα το επιχειρήσω .
Αν τα καταφέρω θα το οφείλω σε μεγάλο μέρος στη βοήθειά σου
Σ' ευχαριστώ και πάλι .

Tony_Ts είπε...

Παρακαλώ.

Καλή τύχη σου εύχομαι :)