19 Νοε 2009

Power Supply Calculator


Όταν σχεδιάζω μια σύνθεση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα από τα δύσκολα σημεία είναι να διαλέξω σωστά τους θεμέλιους λίθους. Το τροφοδοτικό είναι από τα σημαντικότερα μέρη του υπολογιστή για τους εξής λόγους:
  1. Αν δεν παρέχει τις σωστές τάσεις που αναμένουν τα υπόλοιπα εξαρτήματα για να λειτουργήσουν, τότε είτε έχουμε αστάθεια του υπολογιστή και κολλήματα είτε / και φθορά των υπόλοιπων εξαρτημάτων
  2. Ένα ποιοτικό τροφοδοτικό έχει δικλείδες ασφαλείας ώστε αν δεχθεί κάποια υπερβολική υπέρταση και καταστραφεί, να μην καταστρέψει κι όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα που είναι συνδεδεμένα σε αυτό.
Η πιο αξιόπιστη μέθοδος επιλογής ενός ποιοτικού τροφοδοτικού είναι .... η πείρα. Με τα χρόνια, έχω δει λογιών λογιών τροφοδοτικά και πως ανταποκρίνονται σε βάθος χρόνου. Είναι όμως κι άλλος ένας παράγοντας, πέραν της εμπειρίας, τον οποίο πρέπει να λάβω υπόψιν μου κι αυτός ονομάζεται "κατανάλωση".

Όλα τα συστήματα δεν είναι ίδια. Άλλα καταναλώνουν περισσότερο κι άλλα λιγότερο. Είναι προφανές πως ένα σύστημα με δύο κάρτες γραφικών και πέντε σκληρούς δίσκους θα έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις για ενέργεια από ένα σύστημα με ένα δίσκο και μία κάρτα. Πως όμως θα υπολογίσουμε πόση ενέργεια θα χρειαστούμε ώστε να επιλέξουμε το τροφοδοτικό που να μας παρέχει αρκετά Watt για τη χρήση που το θέλουμε;

Η λύση βρίσκεται στην ιστοσελίδα http://extreme.outervision.com/PSUEngine όπου με απλό τρόπο και γρήγορα μπορούμε να πάρουμε μια ιδέα για την κατανάλωση του συστήματός μας. Εναλλακτικά, η σελίδα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε ένα πραγματικά Green PC ;-)

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →