Ως διαχειριστής δικτύων, μια από τις πιο συνηθισμένες εργασίες μου είναι να πρέπει να συνδεθώ και να κάνω εργασίες σε κάποιον υπολογιστή που βρίσκεται σε άλλο χώρο (συνήθως στο Data Center). Ο πιο διαδεδομένος τρόπος απομακρυσμένης σύνδεσης σε έναν Server που βασίζεται στην πλατφόρμα των Windows, είναι η σύνδεση μέσω Remote Desktop (πρώην Terminal Services). Φυσικά, εκτός από το πρωτόκολλο Remote Desktop υπάρχουν κι άλλα όπως π.χ. VNC, PuTTY κλπ
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Ανοίγουμε τον Remote Desktop Client, εισάγουμε το όνομα ή την IP Address του Server στον οποίο θέλουμε να συνδεθούμε και κατόπιν εισάγουμε το κατάλληλο Username και Password για το Login. Αν όλα πάνε καλά, εμφανίζεται στην οθόνη μας, μέσα σε ένα παράθυρο, η επιφάνεια εργασίας του απομακρυσμένου Server από όπου μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ότι εργασία θέλουμε.
Το mRemote είναι ένα Open Source πρόγραμμα που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό αυτή την εργασία. Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι πως μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε πολλαπλά Tabs ανοικτά με συνδέσεις σε διαφορετικά μηχανήματα. Τα πρωτόκολλα που υποστηρίζει είναι:
- RDP (Remote Desktop)
- VNC (Virtual Network Computing)
- ICA (Independent Computing Architecture)
- SSH (Secure Shell)
- Telnet (TELecommunication NETwork)
- HTTP/S (Hypertext Transfer Protocol)
- Rlogin (Rlogin)
- RAW
- Δυνατότητα δημιουργίας προφιλ για τον κάθε Server με προεπιλεγμένες ρυθμίσεις σύνδεσης
- Δυνατότητα αποθήκευσης των στοιχείων εισόδου (username / password) για αυτόματη σύνδεση
- Δυνατότητα εκτέλεσης εξωτερικών εντολών πριν ή/και μετά τη σύνδεση
- Δυνατότητα ομαδοποίησης συνδέσεων (π.χ. Domain Controllers, Database Servers κλπ)
4 σχόλιο(α):
Πολύ ωραία ταξινομημένο και ενδιαφέρον το ιστολόγιο σου. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν το πρόγραμμα αυτό έχει την δυνατότητα σε ένα οικιακό δίκτυο με 2 υπολογιστές ένα με χρ και ένα με win7 να κάνω απομακρυσμένη διαχείρηση όπως πχ με το showmypc
Ευχαριστώ και καλή χρονιά να έχεις
Καλημέρα και χρόνια πολλά!
Τα προγράμματα Remote Control αποτελούνται από δύο μέρη: Το πρόγραμμα που παρέχει τη δυνατότητα (service) να συνδεθεί κάποιος απομακρυσμένα και να πάρει τον έλεγχο (Remote Control) - για χάριν ευκολίας ας το ονομάσουμε αυτό Server - και το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσουμε στον απομακρυσμένο υπολογιστή για να συνδεθούμε στον Server - ας το ονομάσουμε Client.
Το mRemote είναι ένας Client για να συνδεόμαστε σε απομακρυσμένους υπολογιστές που έχουν ήδη εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα Server.
Πιο συγκεκριμένα τώρα για τα Windows XP και Windows 7, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ενσωματωμένη λειτουργία Remote Desktop που έχουν όλες οι εκδόσεις Windows από τα XP Professional κι άνω και Windows 7 Professional κι άνω.
Για να ενεργοποιήσεις το Remote Desktop στα Windows XP θα πρέπει να κάνεις δεξί κλικ στο My Computer (Ο Υπολογιστής μου) -> Properties (Ιδιότητες) -> Remote (Απομακρυσμένη σύνδεση) -> και να τσεκάρεις το Allow users to connect remotely to this computer.
Για να ενεργοποιήσεις το Remote Desktop στα Windows 7 θα πρέπει να κάνεις δεξί κλικ στο Computer -> Properties -> Remote Settings -> και να τσεκάρεις είτε το Allow connections from computers... είτε το Allow connections only from computers...
Αφού ενεργοποιήσεις το Remote Desktop στον/στους υπολογιστές, για να συνδεθείς σε κάποιον απομακρυσμένα θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις είτε το mRemote είτε το ενσωματωμένο στα Windows πρόγραμμα Remote Desktop που θα βρεις στο Start -> All Programs -> Accessories -> Remote Desktop Connection.
Το Remote Desktop των Windows είναι συνήθως το πιο "γρήγορο" γιατί πρόκειται ουσιαστικά για Remote Session πρόγραμμα.
Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις το Remote Desktop, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δωρεάν προγράμματα RealVNC και UltraVNC. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν και το Server και το Client πρόγραμμα που θα χρειαστείς.
Ελπίζω να βοήθησα.
Χαρούμενη χρονιά με υγεία κι ευτυχία :)
Την καλημέρα μου και πάλι. Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σου αλλά εγώ λόγω έλλειψης χρόνου το δοκίμασα πριν λίγες ημέρες. Στο δίκτυο που έστησα σπίτι με ένα win7 και ένα με xp από το 7άρι βλέπω μέσω του ενδοδικτύου το xp - σημειωτέον αυτό είναι φορητό - και εργάζομαι κανονικά με απομακρυσμένη διαχείρηση μέσω του mremote. Το αντίθετο δεν γίνεται από το φορητό προς το σταθερό με τα 7 ούτε με το πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρησης των windows ούτε με το mremote και ενδο και εξωδικτυακά. Είναι θέμα ασυμβατότητας της παλιάς προς την νέα έκδοση των windows; Γνωρίζεις αν υπάρχει κάποια μη δαπανηρή λύση;
Να σε ενημερώσω πως το xp είναι professional service pack 3
Σε ευχαριστώ πολύ για ακόμη μια φορά και συγνώμη που σε ξαναζαλίζω με τις ερωτήσεις μου.
Γεια χαρά! :)
Αν η έκδοση των Windows 7 είναι Home Premium ή μικρότερη τότε δεν υποστηρίζεται το Remote Desktop. Παραθέτω κι έναν πίνακα με τις εκδόσεις των Windows 7 και τα χαρακτηριστικά τους.
Ως εναλλακτική λύση για Remote Control μπορείς να δεις το UltraVNC.
Δημοσίευση σχολίου