Όλοι μας έχουμε λάβει κάποιο μήνυμα για κάποια εξαφάνιση, για κάποιον που χρειάζεται επειγόντως αίμα, για κάποιο νέο ιό.... Όλα τα μηνύματα μας προτρέπουν να τα προωθήσουμε στους φίλους και γνωστούς μας το οποίο κάνουμε συνήθως με ευχαρίστηση, αφού θεωρούμε πως είναι για καλό. Η αναπαραγωγή όμως μιας είδησης που δεν έχουμε επιβεβαιώσει, είναι από μόνη της μια κακή πρακτική και θα πρέπει να την αποφεύγουμε.
Αν το ηθικό σκέλος της παραπάνω προτροπής, δεν είναι ικανό να μας κάνει να αποφεύγουμε την αναδημοσίευση οποιασδήποτε ανεπιβεβαίωτης πληροφορίας, ίσως ο κίνδυνος συμμετοχής σε παράνομες κι αξιόποινες δραστηριότητες και η πιθανότητα να βρεθούμε αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, μας πείσει.
Παράξενη κι ανέλπιστη τροπή έχει πάρει η υπόθεση με αφορμή ένα αλυσιδωτό μήνυμα, που μάλλον έχουμε λάβει όλοι μας, σχετικά με τον Μερισιώτη Βαγγέλη που είχε δήθεν ανάγκη για αίμα, με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να έχει εμπλακεί εξετάζοντας για ενδεχόμενη προσπάθεια λαθρεμπορίας αίματος.
Συνδέοντας την παραπάνω είδηση, με την κακιά συνήθεια που έχουμε να μην χρησιμοποιούμε το BCC για να προωθήσουμε ένα μήνυμα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τα ονοματεπώνυμα και τα email των παραληπτών, καταλήγω πως είναι πλέον πιθανό να δεχτούμε στην εργασία μας ή στο σπίτι μας κάποια δυσάρεστη επίσκεψη, ή/και να κληθούμε να εξεταστούμε ως πιθανοί συνεργοί σε παράνομη δραστηριότητα, επειδή προωθήσαμε ένα τόσο φαινομενικά αθώο μήνυμα.
Το διαδίκτυο είναι ένα θαυμαστό μέσο επικοινωνίας και πληροφόρησης, είναι όμως απαραίτητο να λειτουργεί το μυαλό μας και να είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του.
4 Νοε 2010
Chain mails - Όταν αναλαμβάνει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλιο(α):
Δημοσίευση σχολίου