18 Νοε 2010

Μια ιστορία παγώματος με πρωταγωνιστές: Windows 7, μTorrent και VPN

Για αρκετό καιρό χρησιμοποιούσα το μTorrent για να μπορώ να κατεβάζω γρήγορα διάφορες διανομές Linux, το OpenOffice κι άλλα Open Source προγράμματα που διανέμονται με αυτόν τον τρόπο. Δε θυμάμαι ποτέ να είχα κάποιο σοβαρό πρόβλημα με το μTorrent εκτός από πρόσφατα που απέκτησε μια ιδιαίτερα αρνητική συμπεριφορά. Κάθε φορά που θα το ξεκινούσα, θα λειτουργούσε για ένα με ενάμιση λεπτό και μετά θα πάγωνε (freeze) εμφανίζοντας το μήνυμα πως δεν αποκρίνεται (Not responding). Αυτό συνέβαινε, χωρίς καμία διαφοροποίηση, κάθε φορά που το ξεκινούσα.

Αρχικά σκέφτηκα πως ίσως κάποια ρύθμιση είχα κάνει που δημιουργούσε το πρόβλημα, ή που προσπαθούσα να κάνω seed σε κάποιο προβληματικό αρχείο ή Tracker. Οπότε πήγα στο %APPDATA% και διέγραψα τον φάκελο του uTorrent, διαγράφοντας έτσι όλες τις ρυθμίσεις του. Ανοίγοντας εκ νέου το πρόγραμμα, ξεκίνησε με τον Wizard, όπου κι έβαλα εντελώς τυπικές ρυθμίσεις. Αποτέλεσμα όμως μηδέν.

Κατόπιν κοίταξα την έκδοση που χρησιμοποιούσα, ήταν η 2.0.4 και με έναν σύντομο έλεγχο διαπίστωσα πως υπήρχε νεότερη, η 2.2, την οποία κατέβασα κι εγκατέστησα. Η συμπεριφορά δεν άλλαξε στο ελάχιστο.

Μετά προσπάθησα να θυμηθώ αν είχα εγκαταστήσει κάποιο άλλο πρόγραμμα ή Driver ή να είχα κάνει κάποια αλλαγή στις δικτυακές ρυθμίσεις του υπολογιστή μου... Παραδόξως, το σύστημά μου δεν είχε υποστεί καμία αλλαγή, εκτός από την αφαίρεση ενός δίσκου, ο οποίος όμως δεν επηρέαζε τη λειτουργία του μTorrent. Θυμήθηκα όμως πως η μόνη αλλαγή που είχα κάνει, από τη στιγμή που θυμόμουν το μTorrent να λειτουργεί κανονικά, μέχρι τη στιγμή που ανακάλυψα πως είχε πρόβλημα, είχα ενεργοποιήσει τη λειτουργία VPN στα Windows 7 Professional, ώστε να μπορώ να συνδεθώ στον υπολογιστή μου, μέσω Internet και VPN, από ένα απομακρυσμένο σημείο.

Σκέφτηκα πως ήταν μάλλον παράλογο να μη λειτουργεί το μTorrent λόγω της ενεργοποίησης του VPN, δεδομένου πως δεν υπήρχε καμία εισερχόμενη σύνδεση στο VPN. Ακριβώς επειδή ήταν παράλογο, αποφάσισα να δοκιμάσω τι θα γίνει αν διαγράψω τη σύνδεση VPN. Μετά την απαραίτητη επανεκκίνηση για να ολοκληρωθεί η διαγραφή της σύνδεσης, ανακάλυψα πως το μTorrent πλέον λειτουργούσε υποδειγματικά.

Συμπέρασμα; Το ίδιο όπως πάντα.... Άγνωσται αι βουλαί των μηχανημάτων!

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →