Όλοι οι χρήστες του Internet, από τον πιο έμπειρο μέχρι τον πιο αρχάριο, έχουμε βρεθεί κάποια στιγμή μπροστά σε μια σελίδα που μας προτρέπει να εγγραφούμε ως μέλη για να μπορέσουμε να δούμε ή να κατεβάσουμε το περιεχόμενο που μας ενδιαφέρει. Κατά την εγγραφή είναι απαραίτητο να παρέχουμε την email διεύθυνσή μας, ώστε να μας αποσταλεί σε αυτή ο κωδικός μας ή κάποιος σύνδεσμος που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να ολοκληρωθεί η εγγραφή. Από τη σοβαρότητα του site στο οποίο πραγματοποιούμε την εγγραφή μας, εξαρτάται το κατά πόσο το mailbox μας κατόπιν θα γεμίσει με ανεπιθύμητη αλληλογραφία (SPAM). Κάποια site δεν στέλνουν κανένα email πέραν των απολύτως απαραιτήτων για την εγγραφή και τη χρήση της ιστοσελίδας, κάποια άλλα site όμως, το παρακάνουν. Δεν είναι δυνατόν δυστυχώς να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια από τις δύο καταστάσεις ισχύει, με αποτέλεσμα να εκθέτουμε την email διεύθυνσή μας σε πιθανό κίνδυνο με κάθε εγγραφή.
Για τέτοιες καταστάσεις, σωσίβια λέμβο αποτελεί η υπηρεσία Mailinator. Πρόκειται για ένα mailbox που δέχεται emails τα οποία προορίζονται για οποιοδήποτε χρήστη με email διεύθυνση XXX@mailinator.com τα οποία μπορούμε να τα δούμε μέσω web. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της υπηρεσίας είναι ότι δεν χρειάζεται εγγραφή ή να θυμόμαστε ποια είναι η email διεύθυνσή μας ή το Password. Στην ενοχλητική ιστοσελίδα που μας ζητάει εγγραφή για να τη δούμε, κάνουμε την εγγραφή μας δίνοντας ως email κάτι που μόλις επινοήσαμε, όπως π.χ. το avrio@mailinator.com. Κατόπιν, πάμε στον Mailinator και ζητάμε να δούμε τα περιεχόμενα του mailbox "avrio" μέσα στο οποίο θα βρούμε το email που μας εστάλη, για να ολοκληρώσουμε την εγγραφή μας στην ενοχλητική ιστοσελίδα. Αν κατόπιν η ιστοσελίδα αποφασίσει να μας στέλνει διάφορα διαφημιστικά κι ανεπιθύμητη γενικά αλληλογραφία, κανένα πρόβλημα!
Στον Mailinator τα email σβήνονται αυτόματα μετά από μερικές ώρες. Επίσης, δεν παρέχει καμία ασφάλεια, οποιοσδήποτε μπορεί να δει τα περιεχόμενα οποιουδήποτε mailbox . Για αυτό και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για εγγραφή σε σημαντικές υπηρεσίες. Αν ξεκινήσαμε την εγγραφή μας σε κάποια σελίδα ή υπηρεσία χρησιμοποιώντας τον mailinator και κατόπιν αποφασίσαμε πως είναι σημαντική η συγκεκριμένη εγγραφή, φροντίζουμε να αλλάξουμε τη διεύθυνση email μας και να χρησιμοποιήσουμε μια κανονική.
Η υπηρεσία παρέχει κι άλλα domains για χρήση ως email διευθύνσεις, π.χ. ΧΧΧ@binkmail.com ή ΧΧΧ@sogetthis.com ή ΧΧΧ@thisisnotmyrealemail.com κι άλλα. Τέλος, για όσους θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα όσον αφορά την ιδέα και την υλοποίηση, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το Mailinator Blog.
0 σχόλιο(α):
Δημοσίευση σχολίου