27 Φεβ 2009

Nullsoft Scriptable Install System

Αν είσαι σαν κι εμένα (πραγματικά ελπίζω να μη σου συμβαίνει αυτό το κακό!) τότε μάλλον θα σου έχει προκύψει η ανάγκη να θέλεις να φτιάξεις ένα αρχείο, που θα περιλαμβάνει άλλα αρχεία μέσα, το οποίο θα το δώσεις σε κάποιον και θα κάνει κάποια πολύ συγκεκριμένη δουλειά. Για παράδειγμα, θέλεις να συμπιέσεις 3 αρχεία του Calc και δύο του Writer για να τα στείλεις σε κάποιον γνωστό σου, ο οποίος όμως δεν το κατέχει το "άθλημα" των υπολογιστών. Κι αν του πεις πως θα πρέπει να τα αποσυμπιέσει σε κάποιο κατάλογο και να τα ανοίξει από εκεί, τότε θα έχεις καταδικαστεί να δεσμεύσεις τις επόμενες Χ ώρες για εξηγήσεις.

Το πρώτο πρόγραμμα που χρησιμοποίησα για να κάνω κάτι τέτοιο, ήταν το WinRAR που δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις Self Extracting archive και να δηλώσεις κι ένα αρχείο που θα τρέξει μετά την αποσυμπίεση. Τότε είχα χρησιμοποιήσει ένα απλό Batch file που μετά την αποσυμπίεση έκανε τα απαραίτητα όπως δημιουργία συντομεύσεων κι άλλες μικρές αλλά πολύ χρήσιμες εργασίες. Το όλο σύνστημα έκανε καλά τη δουλειά του μέχρι που εμφανίστηκαν τα Windows Vista και το User Account Control (UAC).

Στην αναζήτησή μου για ένα καλύτερο εργαλείο, συνάντησα το Nulsoft Sciptable Install System (NSIS) που έχει πραγματικά πάρα πολλές δυνατότητες. Αυτό βέβαια το κάνει και πιο πολησύνθετο αλλά πιστεύω ότι ο οποιοσδήποτε μέσος geek, μπορεί να πάρει ένα έτοιμο example file και να το τροποποιήσει κατάλληλα, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Τα αρχεία του NSIS είναι απλά αρχεία κειμένου, που περιέχουν ειδικές εντολές καθοδήγησης για την εγκατάσταση. Μόλις έχουμε συντάξει το αρχείο, κάνουμε το απαραίτητο Compilation κι αν δεν έχουμε κάποιο λάθος στη σύνταξη, τότε δημιουργείται το Executable που είναι ουσιαστικά ο Installer μας.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει και τη θαυματουργή λειτουργία Uninstall (το δηλώνουμε κατά τη δημιουργία του NSIS file) ώστε να μπορεί να αφειρεθεί πολύ εύκολα είτε από εικονίδιο στο Start Menu είτε μέσω του Add/Remove Programs στο Control Panel.

Το καλύτερο όμως το άφησα για το τέλος. Το Nullsoft Scriptable Install System είναι και Open Source και συνεπώς δωρεάν :)

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →