17 Μαρ 2009

Πόσο προσωπικά είναι τα προσωπικά δεδομένα;

Πέρασα την Παρασκευή το απόγευμα από γνωστή αντιπροσωπεία - service της Honda στη Μεσογείων για να ανανεώσω την κάρτα καυσαερίων του αυτοκινήτου μου. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων αποτελεί ένα θεσμό μέσω του οποίου γίνεται έλεγχος εκπομπής ρύπων από τα οχήματα. Είναι υποχρεωτική η ανανέωση της κάρτας κάθε έτος και ουσιαστικά πιστοποιεί πως το όχημα εκπέμπει ρύπους εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, διαρκεί το πολύ 15λεπτά και κοστίζει κάτι λιγότερο από 9 ευρώ. Τοποθετείται μετρητής στην εξάτμιση του αυτοκινήτου και καταγράφονται οι εκπομπές του κινητήρα στο ρελαντί και στις 2500 στροφές ανά λεπτό. Τέλος σφραγίζεται η κάρτα από το συνεργείο που πραγματοποιεί τον έλεγχο, καταγράφονται πάνω σε αυτήν ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και η ημερομηνία ελέγχου κι επισυνάπτονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Μέχρι εδώ όλα καλά. Και ο θεσμός σωστός (το κατά πόσο εφαρμόζεται βέβαια είναι άλλο θέμα) και η διαδικασία απλή και γρήγορη. Τι γίνεται όμως με τα προσωπικά δεδομένα;

Σίγουρα προκύπτει η απορία: "Ποια προσωπικά δεδομένα;"
Από την άδεια κυκλοφορίας προκύπτει ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου που χρειάζεται να συμπληρωθεί στην ΚΕΚ. Από το ίδιο έγγραφο όμως προκύπτουν και ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, και τηλέφωνο. Στοιχεία που κατεγράφησαν στο σύστημα της εν λόγω αντιπροσωπείας. Ο "λόγος" της καταγραφής είναι γιατί "έτσι είναι το (μηχανογραφικό) σύστημα", απάντηση που έλαβα από την κοπέλα που με εξυπηρέτησε, η οποία φάνηκε να δυσανασχετεί από την ερώτησή μου.

Είμαι σίγουρος πως όταν η εν λόγω κοπέλα, πάει για ψώνια στο σουπερ μάρκετ και στο ταμείο της ζητηθούν όλες οι προσωπικές της πληροφορίες (όνομα, επίθετο, διεύθυνση, τηλέφωνο), θα τις παρέχει με χαρά αφού "έτσι θα είναι το μηχανογραφικό σύστημα" του σουπερ μαρκετ. Όταν το "σύστημα" διαφοροποιηθεί λίγο και πέρα από αυτές ζητάει κι άλλες πληροφορίες όπως ιατρικό ιστορικό, σεξουαλικές προτιμήσεις, πολιτικά πιστεύω κλπ, τότε ΙΣΩΣ καταλάβει την ανησυχία μου στην οποία δυσανασχέτησε εμφανώς.

Αν η παραπάνω τακτική παγιωθεί, σε πόσα συνεργεία άραγε (και σίγουρα όχι μόνο σε συνεργεία) θα βρίσκονται τα στοιχεία μας; Και μετά αναρωτιόμαστε που βρήκε η τάδε εταιρία προώθησης προϊόντων το τηλέφωνό μας ενώ αυτό δεν είναι καταχωρημένο στον τηλεφωνικό κατάλογο...

Περιττό να πω πως δεν ενημερώθηκα από την εν λόγω αντιπροσωπεία για τη διαδικασία χειρισμού των προσωπικών δεδομένων μου από την πλευρά τους, το οποίο μπορεί κάλλιστα να σημαίνει πως η πρώτη πουλάει το αρχείο της (στοιχεία πελατολογίου) σε τρίτους.

Είμαι υπερβολικός;
Για το σήμερα ίσως. Για το αύριο όμως όχι! Όταν ανακαλύψουν τι αξία έχουν τα προσωπικά μας στοιχεία θα μας ζητάνε κι αριθμό παπουτσιών! Ας μην ξεχνάμε και το κόλπο με τις "εκπτωτικές" κάρτες μέλους των Super Market οι οποίες πέρα από τα στοιχεία μας καταγράφουν και τις συνήθειές μας!

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →