13 Μαρ 2009

Μεταμόρφωση parking σε πάρκο !


Μετά την πρόσφατη προσπάθεια μεταμόρφωσης του πάρκου σε parking από τον δήμαρχο Αθηναίων, οι πολίτες έκαναν τη δική τους κίνηση κάνοντας ακριβώς το αντίθετο: μετατροπή ενός parking σε πάρκο!

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, με την οργάνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων οι κάτοικοι της περιοχής, μετέτρεψαν το parking που βρισκόταν επί των οδών Χαριλάου Τρικούπη, Ναυραρίνου και Ζωοδόχου Πηγής σε ένα υπέροχο πάρκο!

Στην προσπάθεια που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου 7 Μαρτίου 2009, συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες,ο καθένας με όποιον τρόπο μπορούσε. Άλλοι στο ξήλωμα της ασφάλτου (φωτό επάνω) όπου βοήθησαν και κάτι κομπρεσέρ και ένας κόφτης, άλλοι στο κουβάλημα των μπάζων, στο σκάψιμο των λάκκων, το φύτεμα των δέντρων, το πότισμα, την κατασκευή πάγκων, στον παιχνιδότοπο για τα δεκάδες παιδάκια, στον πάγκο με τα φαγητά και τα κρασιά. Ένα ενθουσιώδες πάρτυ με μουσική, ξυλοπόδαρες, ζωγραφική, μέχρι και βόλεϊ.

Η ιστορία της υπόθεσης είναι πάνω-κάτω ως εξής: Το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ) παραχώρησε το 1990 τα 1476 τετραγωνικά μέτρα στον Δήμο Αθηναίων για να τα κάνει πλατεία. Ζήτησε ως αντάλλαγμα τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΤΕΕ στο Μαρούσι. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, το Νοέμβρη του 1990, να κάνει αποδεκτή την πρόταση του ΤΕΕ κρίνοντας πως η περιοχή έχει απόλυτη ανάγκη κοινόχρηστους χώρους. Στα 18 χρόνια και κάτι μήνες που μεσολάβησαν ο Δήμος (δηλαδή τόσο ο Κακλαμάνης όσο και η Ντόρα, ο Αβραμόπουλος αλλά και οι προκάτοχοί τους) δεν έκανε τίποτα. Το Σάββατο 7 Μαρτίου κι ενώ η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου σε ιδιώτη για πάρκινγκ είχε λήξει και το οικόπεδο πήγαινε ολοταχώς για οικοδόμηση, οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Η προσπάθεια είχε συζητηθεί, αποφασιστεί και προετοιμαστεί εδώ και καιρό σε ανοιχτές συνελεύσεις της Επιτροπής Πρωτοβουλίας. Η υλοποίησή της αποτελεί πραγματικό υπόδειγμα αυτοοργάνωσης με κέφι, αποτελεσματικότητα και χωρίς ιεραρχικές δομές. Είναι επίσης και υπόδειγμα οικονομικής διαχείρησης. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας κι ενώ δεν είχε καλά καλά στεγνώσει το χώμα στο νέο μας πάρκο, η γειτόνισσα με το ταμείο ενημέρωνε αναλυτικά με e-mail τα μέλη για την κάθε μια δαπάνη που έγινε και τον ισολογισμό της προσπάθειας, ο οποίος ήταν τελικά θετικός. Διαβάστε περισσότερα στο indymedia, το indy , και το blog της πρωτοβουλίας.. Αν σας φέρει ο δρόμος σας επισκεφτείτε τον χώρο και συζητήστε με τους ανθρώπους (κάθε ηλικίας) που συμμετείχαν στη μεταμόρφωση του χώρου και δε λένε να αποχωριστούν το πάρκο τους. Στις 7 Μαρτίου, οι πολίτες υλοποίησαν μόνοι τους και με προσωπικό κόπο την προ 18ετίας ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το λιγότερο που οφείλει να κάνει ο Δήμος, τώρα, είναι να ευχαριστήσει τους πολίτες που ουσιαστικά προστάτεψαν τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών του και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για τη νομική κατοχύρωση του πάρκου.

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →

1 σχόλιο(α):

Ανώνυμος είπε...

Είναι εκπληκτική πάντως η ταχύτητα με την οποία τα πάρκα γίνονται παρκινγκ (άμπρα κατάμπρα), σε αντίθεση με την ταχύτητα που οι ελεύθεροι χώροι γίνονται πάρκα (όταν δεν γίνονται πάρκινγκ!) ...