30 Μαρ 2009

Firefox - Additional Plugins are required ... Not any more!

Τα τελευταία χρόνια έχω αποκτήσει μια "ευαισθησία" με τα λογισμικά κλειστού κώδικα. Ειδικά όταν αυτά γίνονται εμμέσως πλην σαφώς "υποχρεωτικά", όπως για παράδειγμα το Flash Player. Ένα λογισμικό κλειστού κώδικα εκτελεί κάποια προφανή λειτουργία αλλά παράλληλα μπορεί να εκτελεί κι άλλες λειτουργίες χωρίς να γίνεται αντιληπτό. Όταν λοιπόν γίνεται και de facto και υπάρχει εγκατεστημένο στη συντρηπτική πλειοψηφία των υπολογιστών αρχίζει και με προβληματίζει...

Ανοίγω μια σύντομη παρένθεση για να εξηγήσω πολύ επιφανειακά τη διαφορά ανάμεσα σε λογισμικό κλειστού κι ανοικτού κώδικα.
Για να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα, ο προγραμματιστής χρειάζεται να γράψει κάποιες εντολές σε κατάλληλη σειρά και με κατάλληλο τρόπο για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτές οι εντολές είναι ουσιαστικά ο κώδικας ενός προγράμματος ο οποίος κατόπιν μεταγλωτίζεται σε εκτελέσιμο κώδικα που κατανοεί κι εκτελεί ο υπολογιστής. Από τον πηγαίο κώδικα (source code) λοιπόν μπορούμε να κατασκευάσουμε το πρόγραμμα αλλά όχι αντίστροφα (υπάρχουν εξαιρέσεις). Ο προγραμματιστής μπορεί να επιλέξει να διαθέσει τον κώδικα του προγράμματος στον υπόλοιπο κόσμο ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει βελτιώσεις κι αλλαγές (λογισμικό ανοικτού κώδικα) ή να τον κρατήσει "κρυφό" δίνοντας μόνο το εκτελέσιμο αρχείο (λογισμικό κλειστού κώδικα). Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να ξέρουμε τι ακριβώς κάνει ένα πρόγραμμα είναι να δούμε τον κώδικά του.

Το Flash Player και τα Flash Plugins αποτελούν λογισμικό κλειστού κώδικα και βρίσκονται συνήθως πάντα εγκατεστημένα στους υπολογιστές, γιατί χωρίς αυτά δεν είναι δυνατόν να δούμε ιστοσελίδες με animation, video κλπ. Προσωπικά δεν τα εμπιστεύομαι οπότε δεν έχω εγκατεστημένο το Flash Plugin στον Firefox. Το αποτέλεσμα είναι πως κάθε φορά που θα επισκευθώ μια σελίδα που χρειάζεται το Flash να εμφανίζεται το εξαιρετικά ενοχλητικό μήνυμα "Additional plugins are required to display all the media on this page." Σήμερα όμως βρέθηκε η λύση!

Για να σταματήσει να εμφανίζεται το παραπάνω μήνυμα, πρέπει να γίνουν μόνο δύο αλλαγές στον Configuration του Firefox. Πηγαίνουμε στις ρυθμίσεις γράφοντας στη διεύθυνση about:config
Εκεί αλλάζουμε από true σε false τις παρακάτω δύο παραμέτρους:
  • plugin.scan.plid.all
  • plugin.default_plugin_disabled
... κι αυτό ήταν! Τέλος τα ενοχλητικά μηνύματα :-)

Socializer Widget By Blogger Yard
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →